EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013: Elevii susţin marţi proba scrisă la LIMBA ROMÂNĂ

Peste 196.000 de elevi de clasa a VIII-a susţin la aceastp oră, sub supraveghere video, proba de limba română din cadrul evaluării naţionale. Notele obţinute de absolvenţii claselor a VIII-a vor conta la admiterea la liceu.

24 iun. 2013, 08:35
EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013: Elevii susţin marţi proba scrisă la LIMBA ROMÂNĂ

EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Evaluarea Naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Acesta este al doilea an în care elevii vor susţine probele în săli de examen supravegheate cu camere video. Dacă elevii vor intra în sala de examen cu copiuţe, cu mijloace electronice de calcul sau cu telefoane mobile sunt daţi afară din examen şi li se acordă nota 1 la proba respectivă, indiferent dacă au copiat sau nu.

Subiectele sunt elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare şi permit rezolvarea în două ore. Proba scrisă la limba română a început la ora 9.00, după extragerea plicului cu varianta de subiecte.

Evaluarea lucrărilor este făcută de către doi profesori din unitatea respectivă de învăţământ. În cazul în care nu există câte doi profesori la disciplinele la care se susţine evaluarea naţională, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiată unitate de învăţământ. Evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu.

După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire şi o trece pe lucrare. În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează şi se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.

Calendar Evaluarea Naţională 2013

  • 25 iunie – Limba şi literatura română – proba scrisă
  • 26 iunie – Limba şi literatura maternă – proba scrisă
  • 27 iunie – Matematică – proba scrisă
  • 29 iunie – Afişarea rezultatelor (până la ora 16)
  • 29 iunie – Depunerea contestaţiilor (orele 16 – 20)
  • 30 iunie – 2 iulie – Rezolvarea contestaţiilor
  • 3 iulie – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

EVALUARE NAŢIONALĂ 2013: Vezi MODELUL DE SUBIECT şi BAREMUL DE CORECTARE la limba română

În 2012, aproape 34% dintre absolvenţii claselor a VIII-a nu au reuşit să obţină media 5. Pentru susţinerea celor trei examene de la Evaluarea Naţională 2012 (examenele de Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă, Matematică) au fost înscrişi 190.291 de elevi, iar 6,3% dintre cei care au susţinut probele au contestat notele primite.

Citeşte şi ADMITERE LICEU 2013. Vezi LISTA LOCURILOR LIBERE de la fiecare liceu din ţară