EVALUAREA NAŢIONALĂ se schimbă. De când se introduce o limbă străină

Evaluarea Națională se modifică! Mai exact, această va fi susținută și la o limbă străină, informatică și științe de către elevii care au terminat acum clasă a V-a, anunța Ministerul Educației Edu.ro.   

19 iul. 2018, 09:38
EVALUAREA NAŢIONALĂ se schimbă. De când se introduce o limbă străină

Elevii care acum au terminat clasa a V-a vor susține la sfârșitul gimnaziului Evaluarea Națională și la o limbă străină, la informatică, la competențe civice și sociale și la științe, așa cum prevede legea din 2011, conform hotnews.ro.   

 „În bază prevederilor art. 361 alin. (3) lit. b din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, Evaluarea Națională organizată la finalul clasei a VIII-a se va desfășura în conformitate cu prevederile art. 74  alin. 5 din Legea nr. 1/2011, menționată mai sus, începând cu generația de elevi care a început clasă a V-a în anul școlar 2017-2018”. 

În ceea ce privește portofoliul educațional, definit de Legea Educației că „elementul central al evaluării învățării” și drept „cartea de identitate educațională a elevului”, Ministerul Educației a spus următoarele: 
   
 „Portofoliul educațional al elevului va deveni operațional, prin luarea în considerare la admiterea în învățământul liceal sau în învățământul profesional, începând cu anul școlar 2021-2022, mai exact cu generația de elevi care a început clasă a V-a în anul școlar 2017-2018. 
  
 În acest scop, la nivelul MEN s-a constituit un grup de lucru care va elabora, până la sfârșitul anului școlar 2018-2019, un model de portofoliu educațional de care să beneficieze toți elevii care fac parte din sistemul de învățământ românesc”.

 În funcție de notele de la Evaluarea Națională obținute de elevii clasei a 8-a este stabilită media de admitere la liceu. Astfel, media examenului are o pondere de 75%, iar media claselor V-VIII va conta în proporție de 25% în vederea stabilirii notei finale de admitere la liceu.