Eventual tratat de pace în Peninsula Coreeană: Washingtonul i-a cerut Phenianului DENUCLEARIZAREA

Statele Unite au confirmat la sfârșitul săptămânii trecute că Phenianul le-a propus să discute despre un eventual "tratat de pace" pentru Peninsula Coreeană, ofertă care a eșuat rapid în fața refuzului regimului comunist de a lua în considerare o reducere a arsenalului său nuclear, transmite AFP.

22 feb. 2016, 06:39
Eventual tratat de pace în Peninsula Coreeană: Washingtonul i-a cerut Phenianului DENUCLEARIZAREA

Departamentul de Stat a reacționat la un articol publicat on-line de Wall Street Journal care afirma, citând oficiali americani, că, „înainte cu câteva zile de ultimul test nuclear nord-coreean (de la 6 ianuarie), administrația Obama și-a dat în secret acordul la discuții pentru a încerca să pună oficial capăt Războiului din Coreea”, în care s-au înfruntat Coreea de Sud și Coreea de Nord între 1950 și 1953.

„Pentru a fi clar, nord-coreenii sunt cei care au propus să se discute despre un tratat de pace. Am examinat cu atenție propunerea lor și am spus clar că denuclearizarea trebuie să facă parte din orice discuție”, le-a explicat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, John Kirby, la Amman, jurnaliștilor care îl însoțesc pe secretarul de stat american, John Kerry.

„Nordul a respins răspunsul nostru”, care „era coerent cu obiectivul nostru de lungă durată al unei denuclearizări”, a adăugat John Kirby, fără să precizeze data la care a fost făcută propunerea nord-coreeană, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Phenianul are un nou şef de Stat Mojor. Predecesorul său a fost EXECUTAT

Potrivit WSJ, Washingtonul a primit oferta Phenianului înainte de testul nuclear de la 6 ianuarie. La acea dată, Statele Unite ar fi propus ca „programul nuclear militar al Coreii de Nord să facă pur și simplu parte din discuții”, a informat cotidianul american. Wall Street Journal a subliniat că americanii nu ar mai fi cerut ca reducerea arsenalului militar al regimului comunist să rămână o „condiție” pentru negocieri.

Acest contact exploratoriu, care ar fi avut loc la sediul Națiunilor Unite la New York — unde americanii și nord-coreenii au obiceiul de a se discuta în mod neoficial în absența relațiilor diplomatice — a eșuat rapid, iar Phenianul a efectuat la 6 ianuarie al patrulea test nuclear, după cele din 2006, 2009 și 2013.

Ca răspuns, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat în unanimitate acest nou test și a promis să înăsprească sancțiunile internaționale deja impuse Coreii de Nord. Joi, președintele american, Barack Obama, a semnat o lege, votată cu o săptămână înainte de Congres, prevăzând noi măsuri americane de retorsiune.

De asemenea, SUA au încercat în ianuarie, fără succes, să convingă China, aliatul Coreii de Nord, să exercite mai multe presiuni asupra Phenianului și să adauge sancțiuni mai severe printr-o eventuală nouă rezoluție a ONU.