Evoluţia României, lăudată în The Times: are supermarketuri, autostrăzi, democraţie, paşapoarte UE

Unul dintre jurnaliştii de marcă ai cotidianului britanic „The Times" scrie într-un editorial că probabil puţini români vor da năvală să se angajeze în Marea Britanie. El prezintă, totodată, evoluţia extraordinară pe care, în opinia lui, a avut-o României din '89 încoace.

RomaniaTV.net
04 ian. 2014, 18:23
Evoluţia României, lăudată în The Times: are supermarketuri, autostrăzi, democraţie, paşapoarte UE

Jurnalistul Giles Whittel, corespondent la Washington al ziarului The Times, crede că probabil puţini români vor da năvală să se angajeze în Marea Britanie.

El povesteşte despre România din primii ani de după Revoluţia din 1989, când autorul a fost la Cluj-Napoca, şi descrie astfel ţara: „Pe atunci, România încă se liniştea de pe urma fluxului de adrenalină provocat de Revoluţie. Al doilea său oraş (Cluj-Napoca-nr) nu era un loc sigur sau fericit. Etnicii unguri îi priveau pe etnicii români suspicios şi îi învinovăţeau pentru Ceauşescu. Mâncarea era încă puţină şi scumpă pentru toţi, inclusiv pentru mine”.

Jurnalistul, citat de adevarul.ro, consideră că România a evoluat extrem de mult: „Şi priviţi acum la ei! Au supermarketuri, autostrăzi, democraţie, paşapoarte de UE, spitale care acceptă cardurile noastre de asigurări şi avocaţi deştepţi, vorbitori de engleză, care să ne reprezinte când dăm de dificultăţi în a închiria o proprietate pentru concediul la Marea Neagră”.

Citeşte şi: Povestea românului plecat în Anglia să spele masini. Cum a ajuns Victor Spirescu vedetă peste noapte

Editorialistul aduce un elogiu capitalei Ardealului: „De exemplu, Cluj, poarta de intrare în Transilvania. Vreţi să vedeţi urşi în Europa? Zburaţi până la Cluj şi conduceţi apoi spre est. Vreţi să conduceţi pe ceea ce Jeremy Clarkson (una din gazdele show-ului Top Gear – n.r.) numeşte cel mai bun drum din lume? Zburaţi la Cluj şi conduceţi spre sud, până la Carpaţi. Vreţi mănăstiri antice şi schi la preţuri mici? Continuaţi spre sud, peste de-abia observabila graniţă intra-UE cu Bulgaria. Vreţi soare şi nisip? Faceţi stânga”.

Ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii din UE pentru cetăţenii români şi bulgari a dus un val de articole orientate împotriva persoanelor din cele două ţări, presa din Marea Britanie înaintând cifre ale „invaziei” care nu s-au adeverit. Pe reţele sociale, „invazia” eşuată a inspirat utilizatorii să se întreacă în glume atât pe seama românilor şi a bulgarilor, cât şi a presei.