Excluderea posibilităţii atacării cu recurs în casaţie a soluţiilor pronunţate ca urmare a recunoaşterii învinuirii – neconstituţională

Excluderea posibilității atacării cu recurs în casație a soluțiilor pronunțate ca urmare a aplicării procedurii privind recunoașterea învinuirii este neconstituțională, a decis, marți, Curtea Constituțională a României.

17 oct. 2017, 15:28
Excluderea posibilităţii atacării cu recurs în casaţie a soluţiilor pronunţate ca urmare a recunoaşterii învinuirii – neconstituţională

Plenul Curții a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 434 alin. (2) lit. f) din Codul de procedură penală, care prevede că „nu pot fi atacate cu recurs în casație: (…) f) soluțiile pronunțate ca urmare a aplicării procedurii privind recunoașterea învinuirii”.

În urma deliberărilor, plenul CCR a admis excepția de neconstituționalitate cu majoritate de voturi și a constatat că dispozițiile articolului respectiv sunt neconstituționale.

„În argumentarea soluției de admitere pronunțate, Curtea a constatat că dispozițiile (…), care exclud posibilitatea atacării cu recurs în casație a soluțiilor pronunțate ca urmare a aplicării procedurii privind recunoașterea învinuirii, încalcă prevederile constituționale ale art. 16 referitor la egalitatea în drepturi, ale art. 21 privind accesul liber la justiție și dreptul la un proces echitabil, precum și ale art. 131 referitor la rolul Ministerului Public, întrucât, pe de o parte, creează pentru părți o vădită inegalitate de tratament prin împiedicarea accesului la justiție în situația soluționării apelului prin pronunțarea unei hotărâri definitive nelegale în procedura privind recunoașterea învinuirii, iar, pe de altă parte, lipsesc procurorul de pârghiile necesare exercitării rolului său specific în cadrul procesului penal”, se precizează într-un comunicat citat de Agerpres.

Conform aceleiași surse, în cazul în care sunt încălcate normele de procedură penală sau de drept penal substanțial, avute în vedere de dispozițiile art. 438 alin. (1) din Codul de procedură penală la reglementarea cazurilor de casare, trebuie să se asigure atât părții interesate, cât și procurorului, posibilitatea de a cere și obține restabilirea legalității, prin casarea hotărârii definitive nelegale pronunțate în cadrul procedurii privind recunoașterea învinuirii.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie și va fi comunicată Parlamentului, Guvernului și instanței de judecată care a formulat sesizarea, respectiv Înaltei Curți de Casație și Justiție — Secția penală.