EXCLUSIV Marcel Ciolacu: „Eu şi PSD nu avem un parteneriat cu Klaus Iohannis. Într-o ţară normală, cine greşeşte, plăteşte. Iohannis a greşit când s-a implicat în campania electorală”

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a fost invitatul lui Victor Ciutacu în ediţia aniversară, de 1 Decembrie, a emisiunii Punctul Culminant, de la România TV, unde a vorbit atât despre însemnătatea Zilei Naţionale, dar şi de problemele stringente cu care se confruntă România.

01 dec. 2021, 21:12
EXCLUSIV Marcel Ciolacu: „Eu şi PSD nu avem un parteneriat cu Klaus Iohannis. Într-o ţară normală, cine greşeşte, plăteşte. Iohannis a greşit când s-a implicat în campania electorală”

Marcel Ciolacu a dezvăluit la România TV ce discuţii a purtat în privat cu preşedintele Klaus Iohannis, la recepţia cu ocazia Zilei Naţionale de la Palatul Cotroceni.

„E o sarbatoare mare, nu e a nostra, a politicienilor, ci a romanilor, a veteranilor, care sunt putin peste 2000. Felicitari celor care au defilat azi, in frunte cu Generalul Vlad, dar si romanilor care au participat la festivitati, pentru ca mereu au tinut sa ia parte in numar mare la aceasta sarbatoare.

Astia suntem, e frumos, avem si motive de protest. In acest moment PSD a pus capat unei crize politice, avem un guvern stabil. NDe acum trebuie sa devina si eficient. Nu putem face nimic daca nu avem romanii parteneri.

Atat eu cat si domnul Iohannis respectam institutiile pe care le reprezentam. Au fost doar cateva secunde. Eu si PSD nu avem un parteneriat cu domnul Iohannis. Eu nu am dusmani politici, daca cineva in normalitate greseste, trebuie sa plateasca, iar domnul Iohannis a gresit cand s-a implicat in campania electorala.

Sunt presedintele PSD, dar nu stau intr-un glob de sticla. AM vorbit cu colegii de partid, am vorbit si cu romanii, dar e evident ca trebuia facut ceva. Uitati-va ca am venit cu rectificarea, nu aveam bani de pensii, am vorbit cu domnul Cseke si nici la Ministerul Sanatatii nu erau bani.

Nu a fost o alegere usoara, dupa multele jigniri aduse de presedinte, dar trebuia sa dam dovada de responsabilitate. Am facut si compromisul de a lasa primul premier la PNL. Pe romani nu ii intereseaza cine e premier, ci sa avem un guvern stabil si eficient.

PSD a facut ceea ce este mai bine pentru romani si ăentru Romania. Criza politica, pe langa cele sociala si sanitara, nu mai putea continua. Suntem condamnati sa guvernam pana in 2024 si se va vedea la alegeri daca am facut bine sau nu.

Mihai Tudose nu a vrut in acest moment sa faca parte din guvern, desi eu am insistat, cred ca locul lui ar fi fost acolo. Se stie ca avem o relatie de prietenie. Mihai Tudose va mai scrie istorie in Romania.

Daca va uitati, veti vedea ca PSD a negociat lucruri concrete, mai mult decat functii. Nu am intelegeri politice ascunse. Credeti ca prioritatea romanilor si a lui Marcel Ciolacu este cine va fi candidat in 2024.”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă are garanţii că PNL va respecta acordul din coaliţie, iar premierul Ciucă îşi va da demisia pentru a veni la conducerea executivului un prim-ministru PSD, Marcel Ciolacu a spus că este un om de bună credinţă, dar are şi un as în mânecă.

„In orice parteneriat eu sunt un om de buna credinta. Peste un an jumatate este un moment al adevarului. Este exclus sa nu se respecte acordul rotatiei, atunci PSD se retrage de la guvernare. Haideti sa dam o sansa acestui guvern. In momente atat de critice, cum sunt acum, cu trei crize, cred ca o majoritate atat de larga este importanta pentru a implementa reformele necesare.”, a adăugat Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Sper că miniştrii Sănătăţii de la USR să răspundă, pentru că incompetenţa lor a dus la 500 de morţi pe zi”

În ce priveşte creşterea pensiilor şi salariului minim, Marcel Ciolacu spune că un guvern capabil poate găsi finanţare pentru aceste măsuri.

„Exista acesti bani. In primul rand avem totusi si cel mai indraznet procent din PIB, de 7%, pe investitii. In primul rand, la bugetari inca nu s-a marit nimic, ci la salariul minim. In acest moment nu exista in sistemul bugetar persoane cu salariul minim. Nu se poate ca in privat sa fie 1,9 milioane de romani cu salariu minim. Au doi ani să-şi califice forţa de munca. Trebuie sa ne uitam la cifrele reale. In acest moment, 7,2% din PIB se aloca pensiilor. Media europeana este intre 12,2 si 12,8%. Eu m-am saturat sa tot aud de la guverne incompetente ca nu exista fonduri.

Putem face parteneriate la companiile de stat, cum au facut si alte tari. De exemplu, este clar ca Aeroportul Otopeni trebuie marit.”, a declarat preşedintele PSD.

„Este exclus ca eu vreodata sa sustin obligativitatea vaccinarii. Presedinta Comisiei are dreptul la opinie, dar eu am crescut in comunism, cand toate deciziile erau impuse. Cred in dreptul fiecaruia de a decide. Eu m-am vaccinat si sunt de acord ca si cei nevaccinati trebuie sa respecte si dreptul meu la viata, deci sigur ca vor avea mai multe restrictii, dar nu cred in obligativitate. Datorita promovarii acestor subiecte am ajuns sa avem 500 de morti pe zi. Sper ca cei care au fost pana acum la Ministerul Sanatatii pentru aceste morti din incompetenta. Incompetenta ministrilor USR-şti au dus la moarte, ca nu numai coruptia duce la moarte. Va trebui sa raspunda.

Eu am tot facut apel la oamenii politici, chiar si la colegi, sa nu ne mai dam cu parerea pe teme de pandemie, ci sa lasam specialistii. Domnul Rafila sa vina sa informeze corect, sa spuna si ce e bine la vaccinare, si ce e rau, dar in primul rand rau.

Domnul Arafat este foarte bun pe situatii de urgenta, el intervine cand nu mai ai ce face. Normal ca spune ca trebuie blocat totul cand ajungem la 500 de mrti pe zi. Dar o pandemie se rezolva cu preventie. Acum abordarea este cu totul diferita si veti vedea ca Nicolae Ciucă va avea maturitatea de a lua cele mai bune decizii.

Cu certitudine masurile vor fi comunicate de cel care raspunde prin lege. Deciziile vor fi luate de Guvernul Romaniei. Este evident pentru toata lumea ca PSD a luat decizia matura de a stabiliza Romania si veti vedea ca a fost o decizie corecta fata de romani.”, a mai spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a comentat şi declaraţia ministrului Câciu, care a anunţat un audit al guvernării anterioare.

„Este corect ce a spus, intotdeauna trebuie sa se faca un audit cand preiei. Daca e ceva de aratat, se srata, daca nu, nu. Câciu nu vrea sa bage pe nimeni la puscarie, asa e normal sa se faca un audit. Sunt convins ca asa face orice ministru cand preia sau orice primar. Curtea de Conturi are cate un auditor la fiecare minister, ei fac acest audit an de an. Si eu astept sa vad ce s-a intamplat la Unifarm si la altele.

Am auzit pe procurorul sef ca a anutat 94 de anchete pe aceasta tema. Poate le grabim, sa aflam si noi ce s-a intamplat. Curtea de Conturi a trimis un raport, acum asteptam institutiile statului sa-si faca treaba. Nu mai poate nimeni sa acopere jaful care a fost in pandemie.

Daca voi fi trimis in judecata, voi demisiona din fruntea PSD. Dar nu cred ca ne intoarcem iar in momentele alea, nu am nici pensie speciala, nu am fost scutit de niciun impozit pentru ca am certificat de revolutionar, nu am nimic. Am participat la Revolutie si este dreptul meu, ma mandresc cu acest lucru. Il las copiilor si nepotilor certificatul, nu am primit nimic.”, a adăugat preşedintele PSD.

Referitor la contestata numira a Laurei Vicol în fruntea Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Marcel Ciolacu a spus că deputata PSD va trebui să dea explicaţii pentru scandalul în care a fost implicată după apariţia în presă a unei stenograme a unei discuţii a acesteia cu un interlop.

„Eu nu am fost la grupul care a facut numirea. Nu ma extrag, e numirea grupului. Vom avea o discutie, pentru ca suntem oameni politici responsabili. Nu mai merge sa nu mai dam explicatii. Doamna Vicol va trebui sa dea explicatii. Eu nu am nicio problema profesionala cu doamna Vicol, chiar am vazut niste propuneri legislative foarte bune. Vom comunica imediat ce vom lua o decizie in acest sens”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Ursula von der Leyen vrea vaccinare obligatorie în Europa. Alexandru Rafila nu e de acord: „Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar”