EXCLUSIV. Marius Budăi, ministrul Muncii, anunţ despre PENSII. Ce spune despre RECALCULARE şi creşterea PUNCTULUI DE PENSIE

Marius Budăi, ministrul Muncii, a expliocat în exclusivitate la România TV ce se întâmplă cu banii pentru pensii. Budăi a anunţat că, în acest an, există un excedent în bugetul pentru pensii şi a făcut primele declaraţii despre recalcularea pensiilor.

09 feb. 2019, 18:44
EXCLUSIV. Marius Budăi, ministrul Muncii, anunţ despre PENSII. Ce spune despre RECALCULARE şi creşterea PUNCTULUI DE PENSIE

Marious Budăi a vorbit despre banii despre pensii în corelare cu bugetul propus pentru 2019.

„Am avut foarte multe discutii pe buget, am masurat si cantarit de zece ori si am aranjat o singura data. Sunt linistit avem  pensiile asigurate si suntem in postura de a adopta bugetul. Pe pensii avem asigurate sumele pentru cresterea punctului de pensie de la 1 septembrie 2019, avem suma si pentru recalcularea in care suntem, putem spune ca suntem pe final de implementare soft, vom plati de la 1 octombrie 2018 diferentele si apoi cu noul cuantum in plata”, a anunşţat Marius Budăi la România TV.

Ministrul Muncii s-a referit şi la informaţiile conform cărora la recalcularea unor grupe speciale şi grupa 1 au ieşit pensii mai mici: „Nu, noi nu am ajuns inca sa emitem decizii. Aceste informatii vin de la faptul ca am spus la TV ca am prins o prevedere ca daca sunt astfel de cazuri ramane cuantumul cel mai avantajos, nici o pensie nu va fi diminuata”.

Veste bună pentru pensionari, din martie se plătesc RETROACTIV pensiile recalculate

Intrebat ce mai este prevăzut în buget pentru partea de dizabilitati si persoane institutionalizate, minsitrul a precizat: „Avem acea prevedere legata de schimbare de paradigma. Se duc bugetele catre autoritatile publice locale, a fost creata panica artificiala de catre persoane care vor sa foloseasca persoanele cu dizabilitati si copiii institutionalizati in scopuri politice. Chiar daca nu mai exista anexa aceea unde sunt prinse sumele separate, acelea sunt prinse in sumele defalcate, nu exista probleme, am vorbit cu ministrul finantelor, iar in legea bugetului va fi prevazta clar o fraza, va spun din amintire din ce am discutat”.

Marius Budăi a mai vorbit la România TV şi despre problemele legate de bugetele primariilor.

„A fost acea neclaritate din disparitia acelei anexe cu sumele separate a indemnizatiilor persoanelor cu handicap, a insotitorilor, credem ca s-au clarificat, am avurt discutii cu asociatiile lor, anul asta va fi clar buget al investitiilor”, a spus Marius Budăi.

Se măresc pensiile cu 25%. De când se dau banii în plus

Despre declaratiţiile legate de posibile împrumuturi, minstrul Muncii a precizat: „Oricand astfel de declaratii clar ca pot aduce dezechilibre in dinamica activitatii financiare a statului, sunt declaratii iresponsabile pentru aceste dezechilibre care pot fi aduse in exercitiul financiar si a doua problema este cea umana ca un parinte, un bunic, care a cladit tara a ajuns la varsta respectabila nu merita astfel de emotii negative de la oameni de stat”.

Apare un nou tip de pensie. Cine poate beneficia de ea

Marius Budăi a lămurit şi metodele pe care va avea angajatul ca să se protejeze legal în fata abuzului: „Angajatul are la dispozitie serviciul puse de Ministerul Muncii prin Inspectia Muncii si va putea face sesizari, se vor sesiza institutiile statului si vor interveni ca se depune declaratia pe 25 ale lunii pentru luna trecuta si tot pana atunci trebuie facuta plata. Institutiile statului vor interveni si vor lua decizii”.

Marius Budăi a avut şi un mesaj despre buget: are este mesajul dvs pe buget: „Din ce am vazut pana acum si din ce am discutat in Guvern si coalitie, este un buget al investitiilor care asigura si majorarile de pensii si salarii promise”.