EXCLUSIV. Marius Budăi, ministrul muncii, despre ce se întâmplă cu PENSIILE în 2019. Ce spune despre recalculare VIDEO

Marius Budăi, ministrul muncii, a acordat un interviu în exclusivitate pentru România TV, în care a dezvăluit, printre altele, ce se va întâmpla cu pensiile în 2019. De asemenea, Marius Budăi a vorbit și despre primul proiect concret de readucere în țară a profesioniștilor plecați peste hotare.

12 ian. 2019, 17:51
EXCLUSIV. Marius Budăi, ministrul muncii, despre ce se întâmplă cu PENSIILE în 2019. Ce spune despre recalculare VIDEO

Marius Budăi s-a aflat faţă în faţă cu Andreea Creţulescu la România TV.

Andreea Creţulescu: Este primul interviu cu ministrul muncii, pentru a şti priorităţile acestui minister extrem de important. Bună seara li mulţumesc că aţi acceptat invitaţia!

Marius Budăi: Despre pensii am spus şi repet: respectăm ce am promis şi vom indexa şi anul ăsta de la 1 septembrie, acum suntem în dinamica a ceea ce înseamna recalcularea, s-au semnat contracte de mentenaţă, suntem ok.

LEGEA PENSIILOR. Ce români au fost lăsaţi fără contribuţiile la Pilonul II

Andreea Creţulescu: Trebuie terminate până în octombrie recalculările.

Marius Budăi: Până la 30 septembrie, la 1 octombrie să avem închise şi toate deciziile să ajungă la beneficiari.

Andreea Creţulescu: Până în octombrie vor fi taloane majorate?

Marius Budăi: Sigur, ele vor intra treptat în funcţie de data la care s-a făcut recalcularea cu data intrării în vigoare, vor primi diferenţa de la 1 octombrie 2018.

Andreea Creţulescu: Care e prima lună când vor veni majorate?

Marius Budăi: Cred că începând cu martie vom începe să trimitem deciziile acasă la pensionari cu punerea în plată imediată.

Andreea Creţulescu: Dar pe noua lege contează peste cinci milioane de pensionari, care e stadiul? Există constetaţie la CCR, trebuie să-i îngrijoreze pe pensionari?

Marius Budăi: Nu, pentru că noi am cuprins în bugetul pe anul acesta şi majorarea punctului de pensie, am prins şi în OUG din 2018, nu avem probleme pentru anul ăsta, greutatea mare va fi pentru lucrătorii de la casa de pensii că li se scurtează timpul de punere în practică a legii şi vă spun că nu e uşor să recalculezi cinci miloane de pensii!

Andreea Creţulescu: Şi credeţi că se recalculează până în 2021?

Marius Budăi: Sunt doi ani, noi avem toată determinarea să punem în practică legea, aşteptăm decizia CCR.

Andreea Creţulescu: „Opoziţia invocă mai multe chestiuni din legea care a trecut prin parlament, una vizează pensia de invaliditate, pregătiţi un proiect?

Marius Budăi: Pensia de invaliditate este contestată, este contestată necesitatea stagiului de cotizare. Un punct de plecare de bază al legii este contributivitatea, asta nu înseamnă că persoanele care suferă accidente de muncă sau se îmbolnăvesc în primul, al doilea, al treilea an de muncă rămân pe dinafară, dar trebuie să avem lege pe contributivitate, acele persoane trebuie sa contribuie în sistem, acele persoane vor fi cuprinse în legea indemnizaţiilor, suntem acum în linie dreaptă şi în curând o prezentăm guvernului.

Românii nu îşi mai pot cumpăra vechime în muncă. Noua lege a pensiilor va rezolva acest lucru

Andreea Creţulescu: Cei care sunt în plată acum pe invaliditate au motive de îngrijorare din 2021?

Marius Budăi: Nimeni nu rămâne fără venit şi fără a-şi putea duce traiul”.

Andreea Creţulescu: Întorcându-ne la legea contestată, guvernul e în razboi cu preşedinteşe. Iohannis v-a informat de ce refuza cei trei miniştri, după decizie la CCR va mai exista o intervenţie şi din partea şefului statului.

Marius Budăi: Tot ce e posibil, ne-am obişnuit că avem un preşedinte care ne contestă, spun cu dezamăgire că de la programul pentru tomate până la legea pensiilor totul a fost atacat la CCR, vom angaja personal suplimentar şi tot punem în aplicare legea!

Andreea Creţulescu: Pentru începutul de an sunt două nemulţumiri, nu au înţeles anumite întârzieri în anumite judeţe, ce s-a întâmplat?

Marius Budăi: După cum ştim fiecare început de an are datele de 1 şi 2 unt libere, casa trimite pe 3 deconturile, pe 4 se fac plăţile şi apoi urmăm cursul, la noi a fost ca şi dată de 5-6 să fie weekend, plăţile au început, le inchidem sigur pe 17.

Andreea Creţulescu: În privinţa salariaţilor, modificările pentru ei, care e calendarul?

Marius Budăi: În legea salarizării spune că în fiecare an, am început de la 1 ianuarie să aplicăm majorări de 25%, am păstrat şi voucherul de vacanţă şi acordăm şi indemnizaţia de hrană de la 1 ianuarie 2019.

Andreea Creţulescu: România va înregistra în anii urmatorii deficit de personal pe multe domenii.

Marius Budăi: În doi ani de guvernare am reuşit să transformăm din România şomajului cu nivel ridicat în România lipsei de forţă de muncă. Datorită acestui aspect am luat decizia împreună cu românii de pretutindeni şi cu patronatele şi sindicatele din construcţii ca în februarie să organizăm prima bursă a locurilor de muncă pentru românii noştri plecaţi şi începem cu Italia.

Andreea Creţulescu: Dar le oferiţi măcar două treimi faţă de ce primesc în italia?

Marius Budăi: Noi avem un memorandum semnat cu patronatele din construcţii, memorandum regăsit în lege, în OUG, cu măsuri fiscale unde salariul minim pe ramura va fi de 3.000 de lei brut cu precizarea că am redus fiscalitatea şi nu poate fi mai mare decât diferenţa dintre echivalentul în lei a 500 de euro până la 3.000 de lei şi atunci cu 500 de euro prin lege şi cu ce punem diferenţa se va ajunge la salariul de 4.000 de lei net şi vom vedea.

Liviu Dragnea, reacţie după adoptarea Legii Pensiilor: Unii pensionari vor lua cu 250% mai mult

Andreea Creţulescu: Tot în logica europeană nu pot să nu remarc un scandal la început de an: alocaţiile copiilor români din Austria, prima ţară care a indexat veniturile la condiţiile din ţara lor şi nu din ţara în care muncesc părinţii, este o discriminare.

Marius Budăi: Noi din octombrie când a început să se discute prevederea, am avut o scrisoare către CE şi parlamentul austriac, vom avea o poziţie de negociere şi vedem ce soliţii găsim, dar ca minister ne opunem acestei măsuri.

Andreea Creţulescu: O ultima întrebare, care credeţi ca este prioritatea nr. 1 pentru acest an sau care credeţi că este hopul principal?

Marius Budăi: Noi avem două priorităţi, una este respectarea a ce am spus în programul de guvernare, a doua este preşedenţia Romaniei la Consiliul Europei. Deja suntem în dinamica activităţilor, am trimis specialişti pentru discuţii în comisii de lucru, ori de câte ori va fi nevoie eu, ca ministru, şi colegii vom fi prezenţi pentru a aduce consens şi a putea încheia în cadrul mandatului, până la 30 iunie 2019.