Execuţie cu scandal în SUA: Un condamnat la moarte a decedat după un „calvar” fără precedent

Un condamnat la moarte a decedat miercuri, după 'un calvar' fără precedent, în statul Arizona (sud-vest), fapt ce a alimentat polemica intensă din Statele Unite privind viitorul injecţiei letale ca metodă de execuţie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

24 iul. 2014, 08:33
Execuţie cu scandal în SUA: Un condamnat la moarte a decedat după un „calvar” fără precedent

Joseph Wood, 55 de ani, condamnat pentru uciderea fostei sale prietene şi a tatălui acesteia, în 1989, a fost declarat mort la aproximativ două ore de la începerea administrării injecţiei letale, în loc de 12 minute în mod obişnuit.

‘Injecţia a fost administrată începând cu ora locală 13:52 şi decesul a fost declarat la 15:49 (22:49 GMT)’, a anunţat un purtător de cuvânt al procurorului general din Arizona, Tom Horne.

El a ‘gâfâit, a gemut, s-a sufocat şi s-a forţat să respire timp de aproximativ o oră şi 40 de minute’, a acuzat avocatul său Dale Baich, care a depus o moţiune de urgenţă la Curtea Supremă pentru a opri execuţia, în timp ce deţinutul era încă în viaţă, la mai mult de o oră de la administrarea injecţiei. ‘Arizona pare că s-a alăturat mai multor altor state iresponsabile într-o oroare care era absolut previzibilă’, a afirmat Baich.

‘Americanii s-au săturat de această barbarie’, a declarat Diann Rust-Tierney, de la Coaliţia naţională pentru abolirea pedepsei cu moartea. ‘Suntem pur şi simplu incapabili să punem în aplicare pedeapsa capitală într-o manieră umană’, a declarat ea, vorbind de ‘calvarul’ condamnatului.

Expertă la Universitatea Fordham, Deborah Denno, specialistă în injecţie letală, a vorbit de o executare ‘inacceptabilă’, ‘şocantă’, deoarece situaţia era ‘în totalitate previzibilă şi de evitat’.

În ceea ce o priveşte, guvernatoarea Arizonei, Jan Brewer, a apărat legalitatea execuţiei, dar şi-a exprimat preocuparea faţă de durată şi a ordonat o anchetă: ‘Un lucru este sigur, deţinutul Wood a murit într-o manieră legală şi nu a suferit, potrivit mărturiilor şi concluziilor medicale’, a declarat ea.

În cele 32 de state în care pedeapsa cu moartea este în vigoare, autorităţile au recurs la preparate de farmacie neomologate pentru a fabrica produsele injectabile, după refuzul unor fabricanţi europeni de a furniza preparate pentru execuţii.