Exerciţiu Seism 2018: Peste 30.000 de sinistraţi în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,5 grade

Peste 30.000 de sinistraţi au rezultat în urma cutremurului simulat în carul exerciţiului Seism 2018, a anunţat, sâmbătă seară, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat. Acesta a explicat că s-a făcut un inventar al locaţiilor în care ar putea fi cazate aceste persoane în caz de necesitare reală şi se va construi inclusiv o tăbără pentru sinistraţi.

RomaniaTV.net
13 oct. 2018, 16:32
Exerciţiu Seism 2018: Peste 30.000 de sinistraţi în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,5 grade

Raed Arafat a anunţat, sâmbătă seară, după şedinţa Comandamentului de Urgenţă al municipiului Bucureşti, că există peste 30.000 de sinistraţi în urma simulării de cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade.

Întrebat dacă există posibilităţi de cazare a acestor persoane, Arafat a declarat: ”Deja ni s-au dat raportări pe taberele sau cazarmamentul care există la dispoziţie şi, da, există la nivel IGSU, la nivel ISU, din dotările care s-au cumpărat recent, la nivelul primăriilor şi al municipiului Bucureşti posibilităţi de cazare pentru 25.000 – 30.000 de peroane. În acest moment, pot să spun că singurul aspect este punerea lor la dispoziţia populaţiei. O să construim în cadrul exerciţiului cel puţin o tabără de sinistraţi în următoarea perioadă ca să testăm cum este”.

Citeşte şi: Cutremur de 7,5 grade pe Richter în România. MAI organizează un EXERCIŢIU NAŢIONAL de răspuns la producerea unui seism puternic

La şedinţa Comandamentului nu a fost prezent primnarul general, Gabriela Firea, fiind înlocuită de către viceprimar.

”Aici este lanţul de continuitate. Şi pe acesta îl testăm. Dacă nu este persoana care conduce, cine o înlocuieşte? Şi aici este stabilit foarte clar: primarul nu este, s-a prezentat viceprimarul. Din punctul nostru de vedere este ok”, a mai spus Arafat.

Întrebat dacă spitalele din Bucureşti ar face faţă într-o situaţia reală, Arafat a precizat că acest lucru se testează pentru a vedea care este capacitatea şi când se impune evacuarea răniţilor spre spitale din ţară sau din străinătate.

Arafat a mai spus că solicitarea de ajutor extern exact acest aspect l-a vizat, respectiv oferirea de spijin medical pentru rezolvarea cazurilor care depăşesc capacitatea naţională de intervenţie.

”La nevoie, dacă este neapărat nevoie, evacuare pe plan internaţional. Suntem pregătiţi, avem o echipă care face analiză. În momentul în care ne spune că trebuie să evacuăm răniţi în alte zone ale ţării o vom face su sprijinul MApN”, a mai spus Arafat.

Un exerciţiu naţional intitulat „Seism 2018” a început, sâmbătă, la ora 9.00, scenariul acestuia presupunând că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter.

Premierul Viorica Dăncilă şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, au vizitat unul dintre site-urile exerciţiului Seism 2018, organizat la Academia de Poliţie.

Raed Arafat a anunţat, sâmbătă, că în cadrul exerciţiului Seism 2018 sunt estimate peste o mie de victime, între care patru sute de morţi.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a transmis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru decretarea stării de urgenţă, aşteptându-se răspunsul de la Cotroceni.