EXIT POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Cine numără voturile românilor pe 11 decembrie

EXIT POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Primele rezultate ale alegerilor parlamentare din 11 decembrie vor fi difuzate la ora 21.00 de către firmele de sondare a opiniei publice acreditate de Biroul Electoral Central.

10 dec. 2016, 18:49
EXIT POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Cine numără voturile românilor pe 11 decembrie

EXIT POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2016.  Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat Consorțiul format din Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS și Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieșirea de la urne la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Citeşte şi: CURS-Avangarde, cel mai precis exit poll pentru alegerile locale din 5 iunie

De asemenea, Biroul Electoral Central a mai acreditat pentru realizarea de exit-poll şi Institutul Român Pentru Evaluare și Strategie — IRES.

Totodată, BEC a stabilit ca datele de intrare — procese verbale — la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 11 decembrie să fie disponibile într-o interfață publică.

Competitorii electorali vor avea posibilitatea, în baza unei cereri scrise adresate Biroului Electoral Central, să primească date de autentificare (nume de utilizator și parolă) pentru o interfață securizată pe un sistem paralel cu cel public, conținând aceleași date, se arată într-un comunicat al BEC.

 
 
EXIT POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi pe data de 11 decembrie să îşi aleagă reprezentanții din Senat și Camera Deputaților. Urnele se deschid la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. La alegerile parlamentare vom alege, prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, pentru un mandat de patru ani, deputații și senatorii țării noastre. Camera Deputaților și Senatul alcătuiesc Parlamentul României. 

Potrivit Autorității Electorale Permanente, sunt aproximativ 18,9 milioane de români cu drept de vot. În 2016 vor fi 312 deputaţi, cărora li se adaugă 16 deputaţi ai minorităţilor naţionale, şi 134 de senatori.

Românii din diaspora vor fi reprezentaţi de patru deputaţi şi doi senatori.

Norma de reprezentare este să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori, iar pragul electoral de intrare în Parlament pentru un partid este de 5 procente.

S-au înscris în cursa electorală aproape 6.500 de candidați.

Pentru organizarea alegerilor s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane de lei, iar fondurile necesare sunt prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli.