Experţii britanici: Rusia vrea să destabilizeze România şi Ungaria

Vladimir Putin vrea să destabilizeze Ungaria şi România, pentru a slăbi sistemul politic al Uniunii Europene, potrivit experţilor de la un institut de cercetare din Marea Britanie.

30 oct. 2014, 10:38
Experţii britanici: Rusia vrea să destabilizeze România şi Ungaria

Vladimir Putin vrea să destabilizeze Ungaria şi România, pentru a slăbi sistemul politic al Uniunii Europene. Ipoteza a fost avansată de experţii britanici de la Center for Eurasian Strategic Intelligence.

Potrivit experţilor britanici, Putin pune la cale o aşa-numită „primăvară rusească”, iar acesta va avea ca punct de plecare Ungaria. Liderul de la Kremlin profită de nemulţumirile liderilor maghiari ca să încurajeze tensiunile dintre Budapesta şi Bruxelles.

Ba mai mult, el promite ajutor financiar Budapestei dacă maghiarii promovează interesele Rusiei în Europa. Moscova poate atrage Budapesta de partea sa prin atitudinea ei faţă de teritoriile locuite de maghiari din Ucraina şi România, spun experţii.

Astfel, o destabilizare a României ar ajuta Rusia nu doar în relaţia cu Ungaria, dar ar permite recăpătarea influenţei în Republica Moldova.