Experţii încep luni să scoată combustibilul nuclear din centrala Fukushima

Compania care gestionează centrala accidentată de la Fukushima urmează să înceapă luni scoaterea combustibilului nuclear scufundat în piscina reactorului 4, o operaţiune foarte delicată care va dura în total peste un an.

18 nov. 2013, 07:10
Experţii încep luni să scoată combustibilul nuclear din centrala Fukushima

Am apreciat că suntem pregătiţi”, a declarat vineri pentru AFP un purtător de cuvânt Tokyo Electric Power (TEPCO), scrie Mediafax.

Ultimele pregătiri urmau să aibă loc luni dimineaţa, iar extragerea propriu-zisă a primelor 22 din cele 1.533 de ansambluri din bazin urmează să aibă loc luni după-amiaza.

O conferinţă de presă TEPCO este prevăzută la sfârşitul zilei pentru a prezenta rezumatul primei operaţiuni într-un mediu în care tehnicienii urmează să acţioneze purtând combinezoane de protecţie şi măşti pentru a se proteja de radioactivitate.

Conducătorul TEPCO Naomi Hirose a precizat la începutul săptămânii trecute că „securitatea este prioritară”.

Operaţiunea va consta în extragerea una câte una a celor 1.533 de ansambluri de combustibil nuclear (dintre care 202 sunt noi) din acest bazin situat la nivelul clădirii reactorului 4, pe jumătate distrus de o explozie de hidrogen după câteva zile de la devastarea centralei Fukushima Daiichi de către un tsunami, pe 11 martie 2011.

TEPCO a construit între timp o nouă acoperire, a instalat un dispozitiv nou de retragere a combustibilului şi a procedat la recuperarea refuzului căzut în bazin, peste ansamblurile care se află în el. Un ansamblu scufundat măsoară 4,5 metri şi cântăreşte 300 de kilograme.

Dificultatea operaţiunii constă în prezenţa unor resturi de mici dimensiuni blocate în mijlocul ansamblurilor de combustibil, avertizează experţii.

Compania a primit marţi, din partea Autorităţii de reglementare nucleară, un certificat de validare a activităţilor de pregătire a acestei sarcini.

Au avut loc repetiţii, iar TEPCO consideră că echipele sunt bine formate pentru această operaţiune considerată crucială, cea mai delicată de la stabilizarea instalaţiei, în decembrie 2011.

TEPCO speră să termine de extras toate ansamblurile până la sfârşitul lui 2014.