CUTREMUR NEPAL. Experţii prevestiseră cutremurul din Nepal: „A fost un fel de coşmar la care ne aşteptam”

CUTREMUR NEPAL. În urmă doar o săptămână, circa 50 de experţi în cutremure din întreaga lume au venit la Kathmandu, în Nepal, pentru a găsi soluţii prin care această zonă săracă, cu construcţii precare, se poate pregăti mai bine pentru un sesim major, ca cel care a lovit zona în 1934. Oamenii de ştiinţă ştiau că lucrează contra-timp, dar nu ştiau cât de repede avea să lovească dezastrul.

26 apr. 2015, 08:26
CUTREMUR NEPAL. Experţii prevestiseră cutremurul din Nepal: „A fost un fel de coşmar la care ne aşteptam”

CUTREMUR NEPAL. „A fost un fel de coșmar la care ne aşteptam”, a declarat seismologul James Jackson, sef al departamentului de Științe ale Pământului de la Universitatea din Cambridge din Anglia, despre cutremurul de 7.8 care a lovit, sâmbătă, Nepalul.

„Fizic și geologic, ceea ce s-a întâmplat este exact ceea ce ne-am gândit că se va întâmpla”, a mai precizat seismologul, potrivit The Independent.

Cu toate acestea, seismologul nu se aștepta ca seismul care a lovit sâmbătă Nepalul să aibă loc atât de repede. Cutremurul cu magnitudinea de 7,8  a ucis aproape 2.000 de oameni și și a provocat distrugeri pe scară largă.

Citeşte şi MESAJELE lui Alex Găvan, alpinistul român de pe Everest, au ajuns în presa internaţională

Un cutremur major în Kathmandu era aşteptat de mult timp, nu doar din cauza predispoziţiei seismice naturale, ci şi din cauza condițiilor locale.

Un cutremur cu aceeaşi magnitudine poate avea efecte mai mari în diferite părți ale globului, din cauza construcţiilor ridicate de oameni, iar acest lucru este luat în calcul de US Geological Survey.

Citeşte şi Cutremur Nepal: Centrul istoric din Kathmandu, devastat de seism

„Problema reală în Asia este modul în care oamenii s-au concentrat în locuri periculoase„, a spus Jackson.

Cutremurul din Kathmandu a fost „prevestit”, în primul rând, de către Terra: acesta este al cincilea cutremur semnificativ care se produce în zonă în ultimii 205 ani, inclusiv cel masiv din 1934.

„Cu o rată de creștere anuală a populației de 6,5 la sută și una dintre cele mai mari densități urbane din lume, cu 1,5 milioane de persoane care trăiesc în Valea Kathmandu, zona se confrunta în mod clar un risc grav și în creștere a unui cutremur devastator„, se arăta într-un raport cu privire la riscurile de cutremur la nivel mondial.

Citeşte şi BILANŢ OFICIAL: Peste 1.800 de morţi în urma cutremurului din Nepal. Cei zece români sunt în siguranţă

Citeşte şi Cutremur cu magnitudine 5.6 în Taiwan. Replică de 5.4 în Nepal