Explozie puternică nu departe de Ambasada SUA din Kabul: Militari străini, printre victime

Un atentat comis de un atacator sinucigaş împotriva unui convoi al forţelor străine a zguduit marţi dimineaţă centrul capitalei afgane Kabul şi a făcut victime în rândul militarilor din trupele internaţionale.

16 sept. 2014, 06:10
Explozie puternică nu departe de Ambasada SUA din Kabul: Militari străini, printre victime

O explozie puternică a avut loc nu departe de Ambasada SUA din Kabul. Militarii străini se numără printre victimele atentatului-kamikaze.

Mai multe clădiri au fost zguduite de deflagraţie, iar sistemul de alarmă al Ambasadei SUA a pornit, în timp ce maşini de intervenţie se grăbeau la locul exploziei, relatează AFP.

‘Un kamikaze la volanul unui vehicul-capcană a vizat un convoi al forţelor străine pe drumul spre aeroport’, a indicat pentru agenţia franceză de presă Farid Afzali, un responsabil al poliţiei din Kabul. Acest atentat al talibanilor, care s-a soldat şi cu mulţi răniţi, conform primelor informaţii, este primul atac după mai multe săptămâni în capitala afgană, scufundată în plină paralizie politică, în urma alegerilor prezidenţiale din vară.

Drumul spre aeroport se află la doar câteva sute de metri de cartierul ambasadelor şi altor clădiri oficiale.

Explozia s-a produs la primele ore ale dimineţii, în jurul orei locale 08:00 (03H30 GMT) nu departe de intrarea principală a ambasadei americane.

Atentatul a fost revendicat la scurt timp prin Twitter de către rebeli talibani, care luptă de la sfârşitul anului 2001 împotriva guvernului afgan şi a aliaţilor săi din NATO, în frunte cu SUA.

La locul atentatului, se puteau vedea cum mai mulţi soldaţi străini încercau să acorde primul ajutor camarazilor lor răniţi în urma exploziei. Naţionalitatea acestora este necunoscută. Potrivit Reuters, care citează forţa internaţională sub egida NATO în Afganistan, patru militari ai forţei internaţionale şi-ar fi pierdut viaţa.

Se pare că au fost grav răniţi mai mulţi civili, dar un bilanţ exact al victimelor nu se cunoaşte în acest moment.

Explozia survine în contextul negocierilor între cei doi candidaţi rivali în al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor din luna iunie, al cărui rezultat final nu a fost nici până acum anunţat, fiecare tabără revendicându-şi victoria în aceste alegeri-cheie pentru desemnarea succesorului lui Hamid Karzai, dar marcat de multiple acuzaţii de fraudă.

Candidatul Abdullah Abdullah a fost declarat din nou câştigător luni în faţa lui Ashraf Ghani – care şi-a declarat de asemenea victoria în conformitate cu rezultatele preliminare oficiale – estimându-se că un audit al buletinelor de vot va permite eliminarea rapidă a impasului electoral.

Blocajul persistă între cei doi candidaţi cu privire la rezultatele celui de-al doilea tur, alimentând temeri legate de recrudescenţa violenţelor politico-etnice într-o ţară încă fragilă şi ameninţată de insurgenţa talibanilor, după mai mult de un deceniu de intervenţie militară occidentală masivă.

SUA aşteaptă un succesor oficial al lui Hamid Karzai cu care să semneze un acord bilateral de securitate (BSA) ce prevede menţinerea unei prezenţe militare americane în Afganistan după retragerea trupelor NATO până la sfârşitul acestui an.