EXPLOZII în lanţ la o conductă de petrol. Mai multe case au fost avariate

Mai multe explozii s-au produs, vineri, la o conductă de ţiţei din comuna băcăuană Urecheşti, potrivit Mediafax. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au declarat că deflagraţiile au avut loc în trei sate, în timpul unor lucrări la conductă, şi au fost afectate 11 case, dar nu au fost înregistrate victime.

08 nov. 2013, 14:46
EXPLOZII în lanţ la o conductă de petrol. Mai multe case au fost avariate

Purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu, a declarat că exploziile au avut loc în timpul unor lucrări de pompare a presiunii pe o conductă magistrală de ţiţei.

Potrivit acestuia, conducta subterană de ţiţei a cedat în mai multe zone şi au avut loc mai multe explozii, simultan, pe teritoriul a trei sate din comuna Urecheşti – Slobozia, Corniţel şi Urecheşti.

Reprezentantul ISU a precizat că în urma exploziei nu s-au înregistrat victime.

La rândul său, viceprimarul comunei Urecheşti, Vasile Dumbrăveanu, a declarat că în urma exploziei au fost afectate 11 case, una dintre ele fiind avariată în proporţie de 50-60 la sută.

Viceprimarul a spus că în prezent se aşteaptă sosirea unei comisii de la Bacău, care să facă o evaluare a pagubelor produse în urma exploziei, urmând ca proprietarii locuinţelor să fie despăgubiţi de către firma căreia îi aparţine conducta.

Conform sursei citate, la ora actuală nu mai există pericol de explozie, conducta fiind distrusă în totalitate.

Directorul Cancelariei Prefecturii Bacău, Carmen Cioltan, a declarat că exploziile s-au produs simultan pe o lungime de nouă kilometri, în cele trei sate din comuna băcăuană Urecheşti, în timpul operaţiunii de pompare a aerului pe conductă, din comuna vrânceană Rugineşti, pentru recuperarea unor reziduuri petroliere.

Potrivit sursei citate, o cauză probabilă a producerii exploziilor ar fi un scurtcircuit produs în timpul operaţiunii de pompare a aerului pe conductă.

Sursa citată a mai precizat că la ora actuală la locul exploziilor s-a deplasat o echipă formată din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă, ai EON, ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, ai Gărzii Naţionale de Mediu, ai Transgaz, Petrom şi ai Apelor Române, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, comisia urmând să evalueze pagubele produse şi să stabilească posibilele cauze ale exploziilor.

Totodată, reprezentanţii Regiei Apele Române vor face verificări pentru a stabili dacă pânza freatică a fost afectată în timpul exploziilor.

VEZI SI: Un pârâu din Argeş, poluat cu o tonă de ţiţei, din cauza hoţilor de produse petroliere