Extremişti canadieni aflaţi în Siria ar fi ţinut ostatici doi jurnalişti americani

Cel puţin trei canadieni care au intrat în rândurile branşei siriene a Al-Qaida au fost direct implicaţi în reţinerea a doi jurnalişti americani, care şi-au recăpătat ulterior libertatea, a indicat miercuri canalul public canadian CBC, citat de AFP, potrivit Agerpres.

04 sept. 2014, 07:21
Extremişti canadieni aflaţi în Siria ar fi ţinut ostatici doi jurnalişti americani

Extremişti canadieni aflaţi în Siria ar fi ţinut ostatici doi jurnalişti americani. Citând surse oficiale neidentificate, CBC a afirmat că extremiştii canadieni, a căror identitate nu este cunoscută, i-au forţat pe Peter Theo Curtis şi Matt Schrier să-şi dezvăluie parolele de la calculator, după care le-au golit conturile bancare utilizându-le cărţile de credit.

Extremiştii le-au scris apoi familiilor celor doi americani, dându-se drept Curtis şi Schrier, potrivit CBC. Guvernul canadian a deschis o anchetă în legătură cu acest caz.

Curtis şi Schrier au fost deţinuţi împreună la Alep, în Siria, în 2012 şi 2013. Peter Theo Curtis, a cărui răpire a fost ţinută secretă, a fost eliberat de Frontul Al-Nosra, aripa siriană a Al-Qaida, în august după 22 de luni de captivitate.

Matt Schrier a reuşit să fugă printr-o mică fereastră în iulie 2013, după şapte luni de la răpirea sa. Dar Curtis, ceva mai corpolent, a rămas blocat şi n-a putut să evadeze.

Potrivit cifrelor guvernului canadian, până la 130 de canadieni luptă în străinătate în cadrul unor grupuri extremiste. Dar alte surse sunt de părere că s-ar putea ca numărul lor să fie de cel puţin de două ori mai mare.