Extremistul maghiar, Beke Istvan, în faţa instanţei: „Totul a fost O GLUMĂ”

Beke Attila, extremistul maghiar care a plănuit un atac de Ziua Naţională a României, vrea sa fie eliberat, susţinând în instanţă că a vrut să vadă dacă este interceptat, iar planul prin care pregătea un atac era, de fapt, o glumă, potrivit România TV.

04 ian. 2016, 10:19
Extremistul maghiar, Beke Istvan, în faţa instanţei: „Totul a fost O GLUMĂ”

Beke Istvan a stat aproximativ o oră în faţa judecătorilor de la Înalta Curte. Acesta nu a recunoscut acuzaţiile aduse de DIICOT. Extremistul maghiar a afirmat însă că a pus la cale acea convorbire cu liderul grupării extremiste „Mişcarea de Tineret 64 de comitate” pentru a vedea dacă este monitorizat sau nu de către autorităţile române, potrivit România TV.

În convorbirea avută cu liderul grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” discutau despre amplasarea a 20 de dispozitive explozive improvizate în Târgu Secuieasc cu prilejul Zilei Naţionale a României. Liderul grupării a ajuns şi acesta în spatele gratiilor, fiind acuzat că a fost iniţiatorul acestui complot.

Beke Istvan, acuzat că a plănuit să confecţioneze şi să detoneze un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc de 1 Decembrie, vrea să fie eliberat. Acesta a depus contestaţie la decizia magistraţilor de a fi cercetat în continuare în stare de arest preventiv.

Magistraţii judecă luni contestaţia acestuia şi vor decide dacă acesta poate fi cercetat în libertate.

Cetăţeanul român de etnie maghiară Beke Istvan Attila, în vârstă de 40 de ani, a fost arestat preventiv în 1 decembrie, de Curtea de Apel Bucureşti, la cererea procurorilor DIICOT, care îl acuză de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive.

CITEŞTE ŞI Cum s-a pus la cale ATENTATUL dejucat de 1 Decembrie: „Fără sânge nu se poate. Parcă văd cum se vor arunca la pământ”

Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Totodată, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au reţinut pe Szőcs Zoltán, preşedinte al „Mişcării de Tineret 64 de Comitate”, pentru instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

DIICOT a arătat, într-un comunicat de presă, că în 10 octombrie, Szőcs Zoltán i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

„Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.