Fabrica din Jilava arde mocnit în continuare. Un NOR de FUM GROS a cuprins localitatea şi sudul Capitalei UPDATE

Pompierii nu au reușit încă să stingă incendiul care a izbucnit, luni dimineață, la fabrica de încălțăminte din Jilava. Mai mult, din cauza incendiului s-a format un nor de fum care a acoperit atât localitatea Jilava, cât şi sudul Bucureştiului. Marţi dimineaţă, reprezentanţii Ministerului Mediului au declarat, pentru RomaniaTV.net, că încă aşteaptă rezultatele de la laborator în ceea ce priveşte fumul toxic. La scurt timp după publicarea ştirii, Ministerul Mediului a prezentat rezultatul analizelor.

07 iun. 2016, 09:46

Fabrica de încălțăminte arde mocnit de trei zile, iar norul de fum poate fi observat de la mare distanță. Intervenţia pompierilor a fost îngreunată, însă, de degajările de fum. În tot acest timp, fumul toxic degajat a ajuns şi deasupra unor cartiere din sudul Bucureștiului.

Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București, a declarat că pompierii continuă să acționeze miercuri pentru lichidarea totală a incendiului izbucnit în urmă cu două zile.

Potrivit acestuia, la fața locului intervin miercuri patru autospeciale cu apă și spumă.

„În acest moment încă mai arde mocnit în centrul halei, unde nu ajunge jetul de apă”, a spus Vasile.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului a deplasat, luni dimineaţă, un auto-laborator pentru a preleva probe, astfel încât să determine compușii chimici care se regăsesc în norul de fum, precum și concentrația acestora. Contactaţi telefonic marţi dimineaţă de jurnaliştii RomaniaTV.net, reprezentanţii Biroului de Presă al Ministerului Mediului au declarat că nici până în prezent nu au primit rezultatele analizelor. Mai mult, potrivit acestora nu se ştie dacă focul mai arde sau nu la fabrica din Jilava.

Citeşte şi DOSAR PENAL în cazul pompierului mort în incendiul de la Jilava

Am trimis acolo un laborator şi trebuie să aşteptăm rezultatele laboratorului. (Mai arde incendiul la fabrică? n.r.) Nu am această informaţie, eu personal, în acest moment”, a declarat un reprezentant al Biroului de Presă al Ministerului Mediului, pentru RomaniaTV.net.

Aşadar, marţi dimineaţă, Ministerul Mediului aştepta rezultatul analizelor, deşi luni reprezentanţii aceleiaşi instituţii declarau că norul nu reprezintă nici un pericol pentru populaţie.

„Nu s-au constatat depăşiri ale nivelului de poluare a aerului. Fumul se îndreaptă spre localitate, dar populaţia nu este în pericol. Populaţie este sfătuită să nu se expună prea mult aerului. În urmă analizelor se va stabili exact ce substanţe au fost emanate în urma incendiului”, declara, ieri, comisarul Brânduşa Orăşanu de la Garda de Mediu.

După publicarea ştirii, Ministerul Mediului a făcut publică analiza concentraţiile poluanţilor din dimineaţa zilei de 06.06.2016, adică de ieri dimineaţă. Iată comunicatul:

APM București despre incendiul din Jilava: În urma analizelor, concentraţiile poluanţilor nu au depăşit valorile limită

Referitor la incendiul produs la fabrica de încălțăminte din Jilava, județul Ilfov, în dimineața zilei de 06 iunie 2016, în urma analizelor de laborator, ‪#‎MMAP‬ face următoarele precizări:

Conform procedurilor în vigoare, laboratorul mobil al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti s-a deplasat în teren pentru monitorizarea calităţii aerului.

Într-o primă etapă, monitorizarea s-a făcut pe șoseaua de centură a municipiului Bucuresti, la o distanţă de aprox 700 m de intrarea spre fabrica ce ardea, pe direcţia vântului (dinspre Jilava spre Popesti-Leordeni). La scurtă perioadă de la începerea măsurătorilor condiţiile atmosferice s-au schimbat radical, după ploaie direcţia vântului s-a schimbat, batând de această dată spre Bucureşti. În aceste condiţii, a fost necesară schimbarea locaţiei măsurătorilor, măsurătorile continuând pe şoseaua dintre Bucureşti si Jilava.

Poluanţii monitorizaţi cu laboratorul mobil au fost: dioxid de sulf, dioxid de azot, amoniac, hidrogen sulfurat, monoxid de carbon şi particule PM10.

În urma analizelor efectuate, concentraţiile poluanţilor nu au depăşit valorile limită, conform L104/2011 privind calitatea aerului înconjurător sau STAS 12574/1987.

Deși valorile concentraţiilor măsurate au fost mult sub valorile limită şi tendinţa este de scădere a acestora, măsurătorile vor continua până ce incendiul va fi stins.”

În ceea ce priveşte analiza fumului care a acoperit o localitate întreagă şi sudul Bucureştiului luni seara, după precipitaţii, Ministerul Mediului nu a făcut încă precizări.


Citeşte şi Incendiu violent la o fabrică de încălţăminte de lângă Bucureşti. Pompier mort la intervenţie VIDEO