FACTORII care influenţează RATA de SUCCES a procesului de FERTILIZARE IN VITRO

Procedura medicală complexă, numită fertilizarea in vitro (FIV), ajută cuplurile care nu pot procrea pe cale naturală din diverse motive. Rata de succes a fertilizării in vitro poate fi influenţată de mai mulţi factori.

27 ian. 2016, 08:38
FACTORII care influenţează RATA de SUCCES a procesului de FERTILIZARE IN VITRO

Orice sarcină începe cu unirea celulei sexuale feminine (ovocitul) cu celula sexuală masculină (spermatozoidul), proces denumit fertilizare. Din unirea acestora rezultă o celulă unică ce conţine material genetic de la ambii părinţi şi care prin diviziuni succesive devine un embrion şi în cele din urmă un copil.

Procesul de fertilizare se desfăşoară, de obicei, în trompele uterine, unde ovocitul ajunge din ovare în urma ovulaţiei, iar spermatozoidul în urma contactului sexual. În cazul fertilizării în vitro, acest proces se produce în afară corpului femeii, în laboratorul de fertilizare, ulterior embrionul rezultat fiind transferat în uterul mamei. Fertilizarea în vitro schimbă, aşadar, doar locul în care se produce fertilizarea şi primele stadii de dezvoltare ale embrionului, în rest sarcina derulându-se normal.

Dr. Diana Cocei, embriolog senior, a prezentat, pentru RomaniaTV.net, câţiva factori care pot influența rata de succes a fertilizării in vitro. În primul rând, vârsta partenerei influenţează semnificativ statistic rata de succes a procesului de fertilizare in vitro:

  • 35-40% pentru femei sub 35 de ani
  • 25% pentru femei cu vârste între 35-37 de ani
  • 15-20% între 38-40 de ani
  • 6-10% peste 40 de ani

În al doilea rând, un alt factor care influenţează rata de succes FIV este numărul de embrioni transferaţi. Numărul de embrioni proaspăt transferaţi este unul dintre cele mai simple moduri de a creşte rata sarcinii. Cu fiecare embrion transferat în plus, creşte rata de sarcină, dar şi incidenţa sarcinilor multiple.

Mai mult, şi ziua embriotransferului influenţează, de asemenea, şansa de succes a rezultatului sarcinii. Dacă embrionul se transferă în orice altă zi decât în cele stabilite în categoria de referinţă scad şansele sarcinii.

Şi calitatea și numărul ovulelor recoltate pot avea un impact asupra ratei de succes. Cu cât calitatea este mai bună și numărul ovulelor recoltate este mai mare, cu atât crește șansa sarcinii.

Un alt factor extrem de important care poate influenţa rata de succes este chiar cauza infertilității. Totodată şi calitatea spermei, incluzând mobilitatea și capacitatea de fecundare, este un factor de care trebuie ţinut cont.

Citeşte şi Totul despre FERTILIZAREA IN VITRO. Vezi care sunt RISCURILE şi şansele de reuşită