Familia Aurei Ion contestă raportul privind accidentul aviatic din Apuseni: „Apelăm la experţi din afară” VIDEO

Familia Aurei Ion, studenta care a murit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni, contestă raportul oficial realizat de comisia de investigaţie a incidentului.

18 nov. 2015, 06:35
Familia Aurei Ion contestă raportul privind accidentul aviatic din Apuseni: „Apelăm la experţi din afară” VIDEO

Familia Aurei Ion a transmis un comunicat în care desfiinţează mai multe concluzii ale raportului dat publicității de CIAS.

Sunt contestate concluziile în legătură cu testarea motoarelor, care nu s-ar fi făcut aşa cum au fost găsite, si s-ar fi înlocuit piesele care erau defecte.

De asemenea, şi testarea antenei ELT, cea care ar fi trebuit să transmită semnalmente către sateliţi a fost făcută neconformă.

Sunt probleme şi în legătură cu cauza morţii Aurei Ion. În raport scrie că studenta a murit din cauza unui traumatism provocat de lipsa centurii de siguranţă, în condiţiile în care o comisie de medici a avut o concluzie opusă, iar CIAS nu ar fi preluat concluzia lor.

Lucrăm pe acest raport încă de un an. Din punctul nostru de vedere este o investigaţie care în realitate s-a desfăşurat inpropriu. Avem impresia că concluziile pe care le-au tras au fost bazate pe faptul că se stabilise deja unde voiau să se ajungă şi ce concluzii să preia. Dacă se confirmau alte aspecte care nu concluzionau că Adrian Iovan ar fi fost responsabil pentru accident, vinovăţiile s-ar fi îndreptat asupra altor persoane sau instituţii şi nu se doreşte acest lucru într-o ţară în care se moare în fiecare zi. Nu se doreşte aflarea adevărului şi găsirea unor soluţii. Au trecut 2 ani şi nu avem o investigaţie, nu s-au adus experţii din Marea Britanie să verifice această aeronava. Au fost înlocuite piesele de la motor şi nu s-a făcut o testare, ci o revizie. Intenţionîm să implicăm experţi din Romania şi din afara pentru a evidenţieze ceea ce s-a intamplam. Vrem să facem o plangere la Artex, producătorul ELT-ului„, a declarat Mariana Ciucă, sora Aurei Ion, la România TV.

Raportul oficial a fost redactat la un an şi 9 luni de la producerea accidentului.

VEZI ŞI TRAGEDIA DIN APUSENI, finalul anchetei după doi ani: Avionul nu avea probleme tehnice