„Femeia care se dezbracă”, un virus PERICULOS care se propagă pe Facebook

Bitdefender avertizează asupra unui malware propagat prin intermediul reţelei de socializare Facebook prin care hackerii pot prelua controlul asupra web browser-ului instalat pe sistemul infectat şi pot fura date de logare la diferite conturi ale utilizatorului.

22 iul. 2014, 09:14
„Femeia care se dezbracă”, un virus PERICULOS care se propagă pe Facebook

Utilizatorii Facebook sunt avertizaţi de Bitdefender în legătură cu pericolul de infectare cu un virus albanez, propagat prin intermediul unui link postat pe Facebook, care aparent conduce către un video în care o tânără se pregăteşte să se dezbrace.

Pentru a incita vizitatorul, clipul video în care o tânără se pregăteşte să se dezbrace în faţa unui webcam rulează pentru câteva secunde. De asemenea programatorii virusului au modificat numărul de vizionări ale clipului video astfel încât el să pară că a fost urmărit de peste un milion de persoane.

Postarea de pe reţeaua de socializare promovează un link care lasă să se creadă că ar conduce către un videoclip Youtube, dar care în mod real va încerca instalarea unui malware ascuns la rândul său sub o falsă operaţiune de update a Adobe Flash.

Odată instalat, virusul Troian.Agent.BDYY se poate porta între diferitele web-browsere instalate pe sistemul gazdă – Firefox, Chrome – efectuând operaţiuni de tagg-ing în rândul prietenilor contului de Facebook al utilizatorului, împiedicând chiar ştergerea postării din time-line

Hacker-ii folosesc sistemul de link-uri scurte bitly.com, ei creând peste 20,000 de url-uri unice care redirecţionează utilizatorul care a dat clik pe link-ul respectiv către sesiunea în care se descarcă virusul.

Nu este primul caz de propagare a unui malware prin intermediul reţelei de socializare Facebook, în mai 2013 Bitdefender identificând prezenţa virusului Dorkbot, care se răspândea prin intermediul aplicaţiei de chat a Facebook.