Femeia, plimbată între spitale la Craiova, a murit. Pacienta fusese adusă cu elicopterul în Capitală

Femeia de 41 de ani care a intrat în şoc toxicoseptic la Spitalul de Urgenţă din Craiova, medicii de la unitatea medicală fiind acuzaţi de malpraxis de rudele pacientei, a murit, joi dimineaţă, la Spitalul Floreasca din Capitală, unde fusese transferată cu un elicopter.

RomaniaTV.net
21 feb. 2013, 10:14
Femeia, plimbată între spitale la Craiova, a murit. Pacienta fusese adusă cu elicopterul în Capitală

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca din Capitală, Bogdan Opriţa, a declarat pentru MEDIAFAX că femeia a fost adusă în unitatea sanitară în noaptea de miercuri spre joi.

El a precizat că aceasta era în stare foarte gravă, instabilă hemodinamic de când a fost preluată cu elicopterul de la Craiova pentru a fi adusă la Spitalul Floreasca.

Femeia a decedat joi, în jurul orei 11.00, a mai spus Bogdan Opriţa.

După decesul femeii, conducerea Spitalului de Urgenţă din Craiova a declanşat o anchetă internă, fiind ridicate toate fişele medicale de pe secţiile unde pacienta a fost internată sau investigată.

„Am aflat şi noi în urmă cu puţin timp că pacienta a făcut stop cardio-respirator şi a murit la Spitalul Floreasca. De altfel, starea acesteia era foarte gravă încă de seara trecută când a fost transferată cu elicopterul. Noi vom face atât o anchetă internă, dar vom trimite documente şi la Colegiul Medicilor. Este prematur să ne pronunţăm dacă a fost vina vreunui medic. Eu personal nu am avut timp să studiez toate fişele medicale, dar o voi face”, a spus Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă din Craiova.

Medicii de la Spitalul de Urgenţă din Craiova sunt acuzaţi de malpraxis de rudele femeii de 41 de ani care a intrat în şoc toxicoseptic, apropiaţii pacientei susţinând că aceasta nu a fost tratată la timp de către cadrele medicale.

Potrivit rudelor, Daniela Constantinescu a fost adusă la Spitalul de Urgenţă din Craiova luni dimineaţă pentru că avea dureri mari în piept şi mâinile şi picioarele foarte reci. Medicii au consultat-o, însă au decis să o trimită la Spitalul de Neurologie pentru investigaţii amănunţite. Rudele femeii susţineau că neurologii au spus că nu este de competenţa lor, motiv pentru care au retrimis-o la Urgenţă, în cele din urmă fiind trimisă acasă pentru că nu ar avea nicio afecţiune gravă.

„Ne-au dat-o pe braţe acasă. Nici nu se ţinea bine pe picioare. Noi am luat-o acasă pentru că ne-au spus că are spasmofilie şi trebuie să ia calciu şi multivitamine. A doua zi însă starea ei s-a înrăutăţit şi soţul său a dus-o din nou la Urgenţă. Acolo a stat mai bine de o oră şi au băgat-o în seamă abia în momentul în care nu a mai putut respira. Aşa ceva este inadmisibil”, declara Larisa Rogojinaru, o prietenă de-a pacientei.

Soţul femeii spunea că medicii nu au vrut să-i comunice diagnosticul.

„Iniţial, ne-au spus că este vorba despre spasmofilie, iar după ce starea ei s-a înrăutăţit au spus că e suspectă de meningită. Nici noi nu ştim ce să mai înţelegem. Ne-au spus că doar Dumnezeu o mai poate salva”, declara Viorel Dumitru, soţul femeii.

Pacienta a fost internată în comă în Secţia de Terapie Intensivă a spitalului craiovean.

„Medicii sunt de vină. E culpă medicală, e malpraxis, fiindcă nu ar fi trebuit să trimită acasă pentru că nu se ajungea aici. Cum să vii pe picioarele tale şi acum să ajungă în comă”, mai spunea Luminiţa Iliescu, mătuşa femii.

Iniţial, reprezentanţii Spitalului de Urgenţă Craiova au refuzat să comenteze acuzaţiile de malpraxis.

„Nu pot să vă spun ce s-a întâmplat când a ajuns prima dată în Urgenţă, pentru că este foarte devreme. Trebuie să ne documentăm”, declara Cristina Geormănenu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Craiova.

Femeia avea 41 de ani şi un copil.