Femeie luată de viitură în faţa jurnaliştilor, în Bacău. Scene dramatice în zonele lovite de inundaţii VIDEO

Judeţul Bacău este foarte grav afectat de inundaţii, după ploile căzute în cantităţi mari în ultimele zile. Sute de gospodării sunt inundate, iar oamenii privesc deznădăjduiţi cum toată agoniseala de o viaţă se duce pe apa sâmbetei. Ploile vor continua până sâmbătă dimineaţă, iar hidrologii au emis cod roşu de inundaţii. Până acum, doi oameni au murit luaţi de viitură, iar o nouă tragedie a fost la un pas de a se produce vineri, când o femeie din Bacău a fost luată de ape chiar sub ochii jurnaliştilor.

RomaniaTV.net
03 iun. 2016, 14:52
Femeie luată de viitură în faţa jurnaliştilor, în Bacău. Scene dramatice în zonele lovite de inundaţii VIDEO

Femeia luată de ape a fost prinsă însă rapid de doi bărbaţi care au reuşit să o salveze. Cu toate că apa nu era foarte adâncă, bătrâna risca să moară înecată, deoarece din cauza puhoaielor care se scurgeau cu mare viteză.

Oamenii rămaşi fără case îşi plâng amarul şi şi privesc neputincioşi curţile şi străzile pline de apă şi locuinţele pline acum de noroi. Iar singura grijă este de unde vor avea putere şi bani să-şi reconstruiască viaţa.

Până acum, doi oameni au murit luaţi de viituri, iar alţi 200 au fost evacuaţi. Drumul European E85 este închis în zona Adjud după ce a fost acoperit de apă şi de buşteni. Iar coşmarul continuă! Meteorologii au prelungit codul portocaliu, iar hidrologii au extins codul roșu și portocaliu de inundații.

În judeţul Buzău, 25 de gospodării au fost inundate în zona Pîrscov-Bădila. Mai multe echipaje de la ISU Buzău au intervenit pentru a scoate apa din locuinţe, împreună pompierii militari, dotaţi cu două autospeciale şi mai multe motopompe.

270 de pompieri, dislocați în județele cu risc de inundații

Un număr de 270 de pompieri cu 37 de motopompe de mare putere și 27 de mijloace auto vor fi dislocați pentru a acționa, în perioada următoare, în județele aflate sub avertizare hidrologică, alături de ceilalți angajați ai ISU din zonă, se arată într-un comunicat al MAI.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a solicitat conducerii IGSU, în cadrul videoconferinței cu prefecții desfășurate vineri la sediul MAI, să transfere tehnică și personal din județele care nu sunt amenințate de inundații în zonele afectate, având în vedere avertizarea de cod roșu de inundații emisă de Institutul Național de Hidrologie pentru bazinul râurilor Olt, Bistrița, Trotuș, Putna, Bârlad, Siret și Prut, precizează sursa citată.

* 30 de pompieri de la ISU Brașov sunt dislocați în județul Bacău, împreună cu patru motopompe și trei mijloace de transport

* ISU al municipiului București și județului Ilfov a trimis patru motopompe și trei mijloace auto operate de 30 de pompieri în județul Vrancea.

* în județul Vaslui vor acționa ca forțe suplimentare 30 de lucrători ai ISU Dolj cu patru motopompe

* în Iași a fost trimisă o grupă de la Tulcea, formată din 30 de pompieri, patru motopompe și trei mijloace auto

* 30 de pompieri de la ISU Teleorman, cu patru motopompe și trei mijloace auto, se deplasează în localitățile afectate din județul Galați

* de la ISU Maramureș vor fi trimiși în Suceava 30 de pompieri cu patru motopompe și trei mijloace de transport

* din Cluj vor fi dislocați în Covasna 30 de pompieri cu patru motopompe și trei mijloace de transport

* ISU Hunedoara va interveni în sprijinul colegilor din Harghita cu 30 de pompieri, patru motopompe și trei mijloace auto.

De asemenea, alți 270 de pompieri din județele Bistrița-Năsăud, Sibiu, Olt, Mehedinți, Constanța, Giurgiu, Sălaj, Bihor, Alba sunt pregătiți să intervină în mai puțin de 60 de minute de la primirea ordinului pentru salvarea vieților omenești și a bunurilor cetățenilor din zonele afectate de inundații, arată MAI.

„Toate aceste dislocări de forțe se desfășoară sub coordonarea Centrului Național de Conducere Integrată care funcționează 24 de ore din 24 la nivelul MAI”, precizează sursa citată.

În urma efectelor fenomenelor meteorologice și hidrologice, la nivelul întregii țării au fost afectate 89 de localități din șapte județe: Bacău, Covasna, Galați, Harghita, Neamț, Suceava și Vrancea.