Femeile violate nu depun plângeri la poliţie de teamă să nu fie blamate. Psiholog: Victima se autoînvinuieşte

Numarul abuzurilor sexuale asupra femeilor este cu mult mai mare fata de numarul plangerilor ninregistrate la politie. Psihologii spun că la ușa cabinetelor le bat femei care nu doar că nu au reclamat abuzul, dar de rușine și de frică nu spun nici familiei nimic despre trauma prin care au trecut. Spre exemplu, in Sibiu, din 2014 până în prezent doar 19 plângeri pentru abuz sexual au fost înregistrate la secțiile de poliție.

03 aug. 2015, 08:44
Femeile violate nu depun plângeri la poliţie de teamă să nu fie blamate. Psiholog: Victima se autoînvinuieşte

În anul 2014, la nivelul Poliției Municipiului Sibiu au fost înregistrate 11 infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, dintre care cinci infracțiuni de viol – o faptă în formă de tentativă, patru infracțiuni de act sexual cu un minor și două infracțiuni de corupere sexuală a minorilor. Dintre acestea, trei cauze sunt în curs de soluționare.

Potrivit turnulsfatului.ro, in primele șase luni ale acestui au fost înregistrate 8 infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, din care cinci infracțiuni de viol – două rămase în forma tentativei, o infracțiune de act sexual cu un minor și două infracțiuni de corupere sexuală a minorilor. 

Lipsa educației sexuale, frica de blamare și alte câteva zeci de motive ajută infractorii să scape nepedepsiti. 

TUPEU MAXIM. Un violator periculos cere reducerea pedepsei

„În peste 80% din cazuri violatorul își cunoaște victima și de aici frica, reținerea, ezitarea femeii în a reclama violul la poliție. Când spun că se cunosc nu mă refer la cunoscut în sensul de buni prieteni, deși din păcate sunt și astfel de cazuri, ci de exemplu se cunosc în club, la o petrecere și conversează după care merg undeva sau acasă la unul dintre ei pentru o cafea. Abuzuri cu un astfel de scenariu se petrec foarte multe în rândul studenților. Fata e de acord să se sărute, dar apoi îi cere să plece, el refuză și o abuzează sexual. Apoi victima se autoînvinuiește pe principiul că ea e de vină că a vorbit cu el, că s-a sărutat și așa mai departe. Ceea ce e complet fals. Nu e vina ei, dar ea așa percepe, poate și pentru că e încă în șoc. Din cauza percepției față de viol care există în România! Din frica de blamare. Apoi dacă îl reclamă la poliție va fi obligată să îl revadă în timpul anchetei și la tribunal, deci va trebui să fie văzută în public cu omul de care îi e frică pentru că i-a făcut rău. Dacă începe procesul cazul este afișat pe site-ul instanței, deci accesibil oricui și îi e din nou rușine. Că dacă i se fura portofelul mergea să reclame, dar când e vorba de viol ezită pentru că e un lucru intim și îi e rușine”, spune psihologul Mihai Copăceanu.

Specialiștii spun că fenomenul este și mai îngrijorător în mediul rural unde femeile uneori nici nu conștientizează abuzul din cauza lipsei educației sexuale.

Citeşte şi ŞOCANT: A violat o bătrână din Caraş-Severin pentru că nu a vrut să îi dea 200 de lei