Fenomene extreme, vijelii şi temperaturi de 40 de grade. Furtuni violente, oameni loviţi de fulger

În timp ce mare parte din ţară se luptă cu temperaturile sufocante, în unele regiuni au fost vijelii puternice. O tornadă a lovit violent la Rădăuţi, iar în alte zone, trei oameni, printre care şi un copil, au fost loviţi de fulgere. Din păcate, unul dintre ei, un turist, nu a supravieţuit.

20 iul. 2015, 06:38
Fenomene extreme, vijelii şi temperaturi de 40 de grade. Furtuni violente, oameni loviţi de fulger

Fenomenele meteorologice extreme au venit după câteva zile caniculare, în care asfaltul s-a topit la propriu din cauza temperaturilor mari, aproape 40 de grade la umbră.

În Rădăuţi, oamenii sunt siguri că au fost martorii unei tornade. Un acoperiş a fost smuls ca o bucată de carton de pe un bloc şi aruncat la peste o sută de metri distanţă.

„A fost un taifun a venit dintr-o data asa. L-a luat cu totul si la ridicat peste cladirea asta s-a oprit in blocul urmator”, a povestit un martor.

Potrivit România TV, în localitatea Marginea din Suceava, un copil de 7 ani a scăpat miraculos după ce a fost lovit de un fulger. A căzut secerat de pe bicicletă sub privirile îngrozite ale mamei sale.

În munți, o turistă din Ungaria care se afla în apropiere de Vârful Moldoveanu a fost grav rănită de un fulger, însă a scăpat cu viață. Pentru un bărbat aflat în Munţii Făgăraş nu s-a mai putut face însă nimic. A fost lovit de trăsnet şi a murit pe loc.

Vezi şi: COD ROŞU DE CANICULĂ la graniţa cu România

Nu scăpăm încă de vremea capricioasă. Luni, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată ţara. Temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35-36 de grade şi local se vor atinge 37-38 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a teritoriului.

Judeţele Bihor, Arad Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj se află sub avertizare cod portocaliu. În aceste zone vor fi temperaturi maxime de 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Citeşte şi VAL de CANICULĂ EXTREMĂ în România. Oamenii vor resimţi temperaturi de 60 de grade Celsius

Marţi, deşi temperaturile scad uşor, vremea va rămâne caniculară şi disconfortul termic va fi ridicat în cea mai mare parte a Olteniei, local în Banat şi în Muntenia, unde şi indicele temperatură-umezeală se va situa în jurul pragului critic de 80. Temperaturile maxime se vor încadra între 27…28 de grade în nordul Moldovei, în Maramureş, în Transilvania şi pe litoral şi 38 de grade în extremitatea de sud-vest a Olteniei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului pe arii restrânse în zona de munte şi izolat în sud, sud-est şi centru.

În Bucureşti, deşi temperaturile scad uşor, starea de disconfort termic se va menţine pe un fond de vreme calduroasă. Maximele vot fi în jur de 34 de grade, iar indicele temperatură-umezeală este posibil să mai atingă pragul critic de 80. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare, dar şansele de ploaie reduse.

Miercuri, valul de căldură se va intensifica din nou, astfel că vremea va fi caniculară în orele amiezii şi disconfortul termic accentuat în Crişana, în Banat, în Oltenia, sud-vestul Transilvaniei, în sud-vestul şi sudul Munteniei şi izolat în celelalte regiuni. Cerul va fi variabil în zona de munte, unde, cu totul izolat, după-amiaza vor fi posibile ploi de scurtă durată şi descărcări electrice şi mai mult senin în restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 28 grade pe litoral şi 37 de grade în sudul Banatului, al Olteniei, poate şi în sud-vestul Munteniei.

În Capitală, vremea va fi călduroasă, posibil caniculară în orele amiezii, iar starea de disconfort termic se va menţine. Cerul va fi mai mult senin, vântul va sufla slab, iar mercurul va urca în termometre până la 34…35 de grade.

Joi, vreme va fi călduroasă, caniculară la amiază în vest şi sud-vest şi local în celelalte regiuni. Cerul va fi variabil în vestul şi nord-vestul ţării şi la munte, unde, cu totul izolat se vor semnala ploi de scurtă durată şi descărcări electrice şi mai mult senin în restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 28 şi 38 de grade. De vineri până la finalul săptămânii, vremea va fi în continuare călduroasă, caniculară după-amiaza în zonele de câmpie şi de podiş. Doar izolat, mai ales în vestul şi nord-vestul ţării şi la munte, vor fi ploi de scurtă durată şi descărcări electrice.

Citeşte şi COD PORTOCALIU DE CANICULĂ. Temperaturile vor ajunge la 39 de grade la umbră UPDATE