Fenomene meteo EXTREME şi poluarea fac bagube de sute de miliarde de dolari

Fenomenele meteorologice extreme și poluarea aerului generată de arderea combustibililor fosili au costat Statele Unite 240 de miliarde de dolari în ultimul deceniu, potrivit unui raport publicat miercuri, relatează Reuters.

RomaniaTV.net
27 sept. 2017, 17:48
Fenomene meteo EXTREME şi poluarea fac bagube de sute de miliarde de dolari

Este probabil ca acest an să înregistreze cele mai mari pierderi, în valoare estimată de 300 de miliarde de dolari, din cauza uraganelor Harvey, Irma și Maria și a unui potop de incendii produse în state vestice în ultimele două luni, conform documentului.

„Dovezile sunt incontestabile: cu cât ardem mai mulți combustibili fosili, cu atât mai repede clima continuă să se schimbe”, au scris renumiți oameni de știință în studiul publicat de organizația non-profit Universal Ecological Fund.

Costurile pentru sănătatea umană ca urmare a poluării aerului provocate de combustibilii fosili au fost în medie de 188 miliarde de dolari pe an în ultimul deceniu, conform estimărilor, în timp ce pierderile cauzate de fenomenele extreme meteorologice, cum ar fi seceta, valurile de căldură și inundațiile, au fost în medie de 52 miliarde de dolari, potrivit Agerpres.

Trump ar putea reduce aceste costuri de 240 miliarde de dolari, echivalentul a 1,2 procente din produsul intern brut al SUA, revizuindu-și planurile de a promova industria națională a cărbunelui și de a ieși din Acordul privind clima de la Paris agreat de 195 de națiuni, conform raportului.

„Nu spunem că toate (fenomenele meteo extreme) sunt cauzate de activitatea umană, dar acestea sunt un tip de evenimente ce par a crește în intensitate”, a declarat, pentru Reuters, Robert Watson, coautor al studiului, fost șef
al unui comitet al ONU format din oameni de știință din domeniul climei.

Temperaturile mai mari ale oceanelor, de exemplu, înseamnă mai multă umiditate în aer care poate provoca uragane. Și, ca un semn al creșterii riscurilor, au existat 92 de evenimente meteorologice extreme care au provocat pagube de peste 1 miliard de dolari în Statele Unite în deceniul până în 2016, față de 38 în anii 1990 și 21 în anii ’80, potrivit Agerpres.

Costul combinat al vremii extreme și al poluării provocate de combustibilii fosili ar urca la 360 de miliarde de dolari pe an în următorul deceniu, estimează studiul. Politicile pro-cărbune ale lui Trump ar putea însemna mai multă poluare, inversarea îmbunătățirilor recente ale calității aerului.

Luna trecută, Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite i-a acuzat pe oamenii de știință care au legat precipitațiile extreme record din timpul furtunii tropicale Harvey de schimbările climatice provocate de om că încearcă să „politizeze” o tragedie în curs de desfășurare, informează Agerpres.

Studiul de miercuri era în lucru de luni de zile, a replicat coautorul James McCarthy, profesor de oceanografie la Universitatea Harvard. El a spus că există dovezi tot mai mari că o renunțare la combustibilii fosili are logică din punct de vedere economic. „De ce Iowa, de ce Oklahoma, de ce Kansas, de ce Texas investesc în energia eoliană? Nu pentru că sunt interesate de creșterea nivelului mării sau a temperaturii oceanice, ci pentru că este convenabil din punct de vedere economic”, a declarat el pentru Reuters.