Fierbe planeta. Meteorologii anunţă: 2015 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată

Anul 2015 ar putea fi cel mai cald înregistrat vreodată iar temperatura medie a solului ar putea depăși pragul simbolic de 1°C de încălzire după era preindustrială (1880-1899), se arată într-un raport publicat miercuri de Organizația Meteorologică Mondială (OMM).

25 nov. 2015, 11:40
Fierbe planeta. Meteorologii anunţă: 2015 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată

Tendința care se prevede pentru 2015 lasă să se presupună că anul acesta va fi probabil cel mai cald an înregistrat vreodată„, semnalează agenția ONU cu sediul la Geneva. Iar temperatura medie a suprafeței globului va atinge fără îndoială pragul simbolic de încălzire cu un grad Celsius față de era preindustrială, precizează OMM.

În raportul său publicat cu o săptămâna înainte de Conferința internațională asupra climei de la Paris (COP21), OMM relevă de asemenea că „2011 — 2015 reprezintă perioada de cinci ani cea mai călduroasă înregistrată vreodată, cu numeroase fenomene meteo extreme — mai ales valurile de căldură — care au fost influențate de schimbările climatice„.

Concentrațiile de gaz cu efect de seră din atmosferă au atins noi vârfuri: în primăvara boreală 2015, pentru prima dată emisiile CO2 din atmosferă au depășit pragul de 400 de particule pe milion (ppm) media mondială. Anul 2015 va fi probabil cel mai călduros înregistrat vreodată, temperatura de la suprafața mării atingând praguri fără precedent de la existența măsurătorilor. Pragul de 1°C de încălzire va fi fără îndoială atins„, potrivit secretarului general al OMM, Michel Jarraud.

Responsabilul OMM a pus accentul pe existența în prezent a unui episod puternic de El Nino, curentul ecuatorial cald din Pacific, care crește în intensitate. „Acest fenomen influențează regimurile meteorologice din numeroase regiuni ale lumii și motivează căldura excepțională cunoscută în luna octombrie. Acest fenomen ar trebui să încălzească planeta până în 2016„, a precizat Michel Jarraud.

Pe de altă parte, o estimare preliminară referitoare la perioada ianuarie — octombrie 2015 arată că temperatura medie a suprafeței globului pentru primele zece luni ale anului „prezintă o anomalie pozitivă de circa 0,73°C față de cea normală calculată pentru perioada 1961-1990 (o temperatură medie de 14,0° C), ceea ce reprezintă cu 1°C în plus comparativ cu anii 1880-1899 ai erei preindustriale„, notează raportul OMM.