„Fii treaz la volan, când eşti la mare”. 18 din 100 de accidente mortale, cauzate de consumul de alcool

România ocupă locul 9 într-un top european şi pe locul 29 la nivel mondial după ponderea deceselor din accidente de circulaţie produse ca urmare a consumului de alcool, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Allianz Center for Technology. Acelaşi raport arată că 17,6% dintre accidentele mortale petrecute în ţara noastră sunt cauzate de consumul de alcool, iar bărbaţii cauzează de 3 ori mai multe accidente rutiere atribuite consumului de alcool decât femeile.

14 iul. 2016, 11:18
„Fii treaz la volan, când eşti la mare”. 18 din 100 de accidente mortale, cauzate de consumul de alcool

Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ se alătură campaniei de responsabilizare socială „Fii treaz la volan, când eşti la mare”, iniţiată de IPJ Constanţa, alături de Universitatea „Ovidius” (Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative), Poliţia Locală Constanţa şi Asociaţia „Improve Your Business”.

Proiectul se derulează în perioada 15 iulie – 1 septembrie, în rândul turiştilor aflaţi pe litoralul românesc şi are ca obiectiv principal informarea şi conştientizarea şoferilor asupra riscurilor la care se expun, atât ei, cât şi ceilalţi participanţi la trafic, atunci când se urcă la volan în stare de ebrietate. Astfel, în cadrul proiectului, vor fi împărţite peste 5.000 de pliante, brelocuri şi odorizante, care conţin informaţii despre efectele alcoolului asupra comportamentului la volan, modalităţile de prevenire şi sancţiunile prevăzute de Codul Rutier.

Experiment pentru şoferi

În cadrul campaniei va avea loc şi un inedit experiment pe șoselele care converg către litoralul românesc și în stațiunile Mării Negre, unde organizatorii vor oferi șoferilor, opriți în trafic, să poarte, pe rând, două perechi de ochelari care simulează percepția vizuală a unei persoane care a consumat băuturi alcoolice, pe timp de zi și pe timp de noapte. Șoferii vor fi rugați să meargă pe o linie dreaptă și să urmărească percepțiile și modificările care survin ca urmare a purtării acestor ochelari. Astfel, vor putea fi conștientizate în mod real toate modificările de echilibru, a timpului de reacție și a percepției vizuale în cazul consumului de băuturi alcoolice.

„Pe lângă oboseală, neatenţie, lipsa de experienţă şi agresivitatea la volan, consumul de băuturi alcoolice reprezintă unul dintre cei mai frecvenţi factori de produce a accidentelor rutiere grave şi foarte grave. Acesta este şi motivul pentru care ne-am alăturat şi noi campaniei de responsabilizare a şoferilor în mai multe staţiuni de pe litoral, în contextul în care, în sezonul estival, turiştii au o mai mare predispoziţie de a se urca la volan în stare de ebrietate decât în alte perioade din an. Este foarte important să îi informăm despre efectele alcoolului în timpul şofatului, să le arătăm şi practic acest lucru, în cadrul unui experiment inedit, dar să îi prevenim şi asupra măsurilor drastice prevăzute de Codul Rutier în această speţă”, declară prof. univ. dr. Mihaela Rus, președintele Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ.

„Am derulat şi în anii trecuţi mai multe campanii de informare referitoare la efectele consumului de alcool în traficul rutier, iar anul acesta am şi fost nominalizaţi, de un for european, la Excellence in Road Safety Awards 2016. Totodată, avem onorea de a fi invitaţi de Comisia Europeană să participăm la European Day Without a Road Death, alături de alte ţări europene, cu o campanie de responsabiliza sociala privind siguranţa traficului rutier, în luna septembrie 2016”, declară psihologul principal Ionel Simionca – vicepreşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ.