FILMELE 3D pot fi PERICULOASE pentru sănătate. Iată ce spun specialiştii

Deşi filmele 3D (tridimensional) oferă o imagine mult mai reală datorită efectelor excepţionale, vizionarea pe termen îndelungat a acestora poate fi periculoasă pentru ochi. RomaniaTV.net a stat de vorbă cu un medic oftalmolog pentru a vă prezenta care sunt riscurile şi când trebuie să apelaţi la specialist.

15 mart. 2014, 09:58
FILMELE 3D pot fi PERICULOASE pentru sănătate. Iată ce spun specialiştii

3D desemnează o tehnică de redare a obiectelor reale (cu trei dimensiuni: înălțime, lățime și adâncime) cu ajutorul anumitor medii. Imaginea tridimensională se bazează pe tratarea diferită a imaginilor între ochiul drept şi ochiul stâng, sub un unghi uşor diferit, astfel încât creierul să reconstituie imaginea în relief. 

„Vederea stereoscopică este o caracteristică a vederii umane. Vizualizarea stereoscopică cu ajutorul unor dispozitive încearcă să reproducă vederea umană. Lumea scrisă şi reprodusă în cărţi, reviste, panouri, poze pe care le vedem la televizor, pe monitor, sunt imagini bidimensionale. Imaginea tridimensională ni se pare deosebită şi poate să apară folosind anumiţi ochelari. Inconvenienţele apar din cauza calităţii acestora. Ochelarii 3D anaglyph au lentile colorate care acţionează ca filtru de culoare. Sunt ieftini, realizaţi cu rame de carton şi lentile de celuloid, dar deformează culorile şi nu se recomandă a fi purtaţi mai mult de 10-15 minute. Aceştia sunt folosiţi în anumite spectacole cu vizualizare tridimensională, în media, vizualizarea 3D fiind de calitate slabă. Ochelarii 3D activi sau pasivi sunt mult mai scumpi şi pot fi utilizaţi în cinematografe sau pentru monitoare 3D”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, medicul oftalmolog Cătălina Corbu.

Citeşte şi Sfaturi pentru sănătatea ochilor tăi: Lucruri surprinzătoare care dăunează vederii

Vizionarea filmelor 3D pe o perioadă îndelungată poate cauza durere de cap sau oboseală, din cauza forţării unor muşchi. De asemenea, pentru senzaţia de ameţeală de vină poate fi şi „crosstalk-ul”. Acesta se produce atunci când orice imagine destinată ochiului drept se suprapune cu imaginea destinată ochiului stâng şi viceversa. Acest fenomen poate da utilizatorului o stare uşoară de ameţeală.

„Când există un viciu de refracţie necorectat, diferenţa de dioptrii între ochi, un ochi ambliop, determină creierul să facă un efort suplimentar pentru a vedea 3D şi apare cefaleea. În acest caz este bine să apelăm la un oftalmolog pentru a corecta problemele existente”, a spus medicul specialist.

Citeşte şi Zece curiozităţi despre ochii tăi

Persoanele care riscă să aibă migrene, ameţeli şi probleme cu vederea după ce vizionează filme 3D sunt în special cele cu afecţiuni oculare. Persoanelor cu dezechilibre musculare minore la ochi li se recomandă să evite vizionarea unor astfel de filme.

Cei care poartă ochelari 3D se pot alege şi cu infecţii oculare dacă ochelarii nu sunt sterilizaţi.

În cazul copiilor, medicul oftalmolog Cătălina Corbu trage un semnal de alarmă. „Pentru copii, până la definitivarea vederii binoculare, în jurul vârstei de 8-9 ani, este bine să evităm ochelarii 3D. Privitul pe timp îndelungat poate afecta dezvoltarea normală a aparatului ocular”, a explicat specialistul.

Distanţa de vizionare ideală ar trebui să fie de cel puţin trei ori mai mare decât înălţimea ecranului, iar ochii privitorului ar trebui să fie la acelaşi nivel cu ecranul televizorului. De asemenea, nu este recomandat să mergi de mai mult de trei ori pe săptămână la cinematograf pentru a vedea filme 3D, iar utilizarea acestor imagini nu ar trebui să depăşească 2-3 ore odată.

Citeşte şi SEMNE care îţi arată că ai nevoie de OCHELARI DE VEDERE. Ce recomandă specialistul