Filmul „The Island Is Enchanted with You” a primit trofeul NexT

Filmul "The Island Is Enchanted with You / Insula e vrăjită de voi", regizat de Alexander Carver și Daniel Schmidt, a câștigat Trofeul NexT, acordat duminică seară, în cadrul unei gale, la Cinema Studio.

20 apr. 2015, 08:12
Filmul „The Island Is Enchanted with You” a primit trofeul NexT

Regizorul Carlos Conceicao a câștigat Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie, cu „Goodnight Cinderella / Noapte bună, Cenușăreasa” iar Pedro Alcalde a câștigat Premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră cu „Ancha es Castilla / Totul e posibil„. Favoritul publicului în Competiția internațională a fost filmul „Jung Forever„, de Jean-Sebastien Lopez.

Filmul „În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată„, de Tudor Jurgiu, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj românesc, iar „In the House„, regizat de Ana-Maria Comănescu, a câștigat mențiunea specială a juriului în Competiția națională. De asemenea, filmul „Golanii„, de Bogdan Drumea, a câștigat Premiul Publicului pentru film românesc.

Câștigătorul concursului „The Pitch” și al unui cec de 5.000 de euro din partea ShortsTV a fost „Mom, Dad, I Have to Tell you Something…„, al lui Paul Mureșan.

Același proiect a primit o mențiune specială în cadrul NexT Short Film Market, pentru calitatea prezentării, constând în 1.000 de euro (servicii de postproducție) din partea Abis Studio. O a doua mențiune i-a fost oferită proiectului „When Night Meets Dawn”, al Andreei Borțun, din partea Icon Production, care va acoperi producția filmului. Filmul „Portrait with Cake”, al Ștefaniei Maftei va primi, la rândul său, 500 de euro din partea HiFilm Productions.

Paul Mureșan și-a adjudecat și Premiul Villa Kult, oferit de Renate Roginas, membră a juriului Competiției naționale și constând într-o rezidență la Festivalul de la Berlin, ediția 2016, de data aceasta pentru animația „Pui de somn”. Două alte rezidențe din partea Villa Kult au primit cineaștii Marius Olteanu („Scor alb”) și Sorin Poamă („O colegă din Tonitza”).

Juriul Competiției internaționale a fost format din Ewa Puszczynska (Polonia), producătoarea filmului „Ida”, premiat cu Oscar, Edvinas Puksta (Estonia), selecționerul Festivalului Internațional de Film de la Vilnius, Michal Oleszczyk (Polonia), directorul Festivalului de Film din Gdynia, regizoarea Ana Lungu („Autoportretul unei fete cuminți”), criticul de film Francois Bonenfant (Franța), jurnalista și muziciana Maria Balabaș și regizorul Eduardo Williams (Argentina).

Filmele românești au fost jurizate de Renate Roginas (Germania), managerul Villa Kult din Berlin, Agnes Wildenstein (Franța), coselecționer DocLisboa, și animatorul Matei Branea, autorul identității vizuale NexT.

Trofeul NexT constă în 2.000 de euro și servicii digitale de laborator în valoare de 2.000 de euro.

Festivalul Internațional de Scurt și Mediu Metraj NexT s-a desfășurat săptămâna trecută. Unul dintre invitații speciali ai evenimentului a fost regizoarea Claire Denis, care a susținut un masterclass duminică.

Citeşte şi Filme de Corneliu Porumboiu şi Radu Muntean, în secţiunea Un Certain Regard de la Cannes