FINALA EUROVISION 2015: România decide cu ce piesă mergem la Viena. LIVE VIDEO

EUROVISION 2015. Reprezentantul României la Eurovision va fi ales duminică, la Sala Polivalentă din Craiova, când trei dintre spectatorii prezenţi la eveniment vor primi invitaţii duble pentru finala din 23 mai a concursului, care va avea loc la Viena.

08 mart. 2015, 15:42
FINALA EUROVISION 2015: România decide cu ce piesă mergem la Viena. LIVE VIDEO

FINALA EUROVISION 2015 ROMANIA: Pregătirile pentru finala naţională Eurovision de la Craiova sunt pe ultima sută de metri. În această seară, publicul şi juriul decid cine merge la Viena.

FINALA EUROVISION 2015 ROMANIA LIVE VIDEO AICI

„Anul acesta, s-au înscris nume mari ale muzicii. Este fantastic! Îmi doresc foarte mult ca una dintre cele 12 piese care vor intra în finală să însemne ceva în istoria muzicii, măcar la noi în ţară, fiindcă prea multe piese bune au dispărut. Sper să se schimbe felul în care europenii ne privesc, iar muzicienii pot contribui la asta. Muzica e mai mult decât un act artistic, este un mesager. Cred în valoarea fundamentală a muzicii, în rostul ei. «Let’s speak româneşte» în 2015!”, a declarat Liana Stanciu, şefa delegaţiei României la Eurovision.

Ordinea intrării în concurs la finala naţională Eurovision este următoarea:

    1.Voltaj – „De la capăt”
    2.Băieţii – „Dragoste în lanţuri”
    3.Tudor Turcu – ”Save Us”
    4.Aurelian Temişan feat. Alexa – „Chica latina”
    5.Rodica Aculova – ”My Light”
    6.Blue Noise – ”Love Won’t Run Away”
    7.Ovidiu Anton – „Still Alive”
    8.Lara Lee – ”Superman”
    9.Super Trooper – ”Secret Place”
    10.Luminiţa Anghel – ”A Million Stars”
    11.Cristina Vasiu – ”Nowhere”
    12.CEJ – ”We Were In Love”

Concursul Eurovision se va desfăşura, în 2015, la Viena, Austria, în 19, 21 şi 23 mai. România va participa în prima semifinală a concursului, cea din 19 mai, alături de Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, Rusia, Albania, Georgia şi Ungaria.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Paula Seling şi Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014 cu piesa „Miracle”, ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

FINALA EUROVISION 2015 ROMANIA: Cum se desfăşoară votul

Potrivit TVR, în cadrul finalei naţionale a Eurovision 2015, publicul va vota timp de 30 de minute din momentul anunţului „Start vot!”. Votul juriului şi votul publicului vor avea ponderi egale în desemnarea câştigătorului.

Cei care vor ca artistul preferat să ajungă pe scena de la Viena îl pot vota în finala transmisă în direct pe 8 martie, la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe www.tvrplus.ro, de la 20.30.

Votul va putea fi exprimat trimiţând numărul de intrare în concurs al favoritului (01, 02, 03,…12), prin SMS, la numărul 1267 (tarif: 0,3 euro + TVA), număr valabil în reţelele Digi Mobil, Orange, Telekom şi Vodafone, ori sunând la numărul de telefon 0900 160 9xx (unde „xx” reprezintă numărul de ordine alocat fiecărui concurent: 01, 02, 03… 12), cu acelaşi tarif (0,3 euro + TVA / apel), valabil în reţelele Orange, Telekom şi Vodafone.

FINALA EUROVISION 2015 ROMANIA: Concurs pentru spectatori

Primăria Craiova şi TVR oferă şansa unor spectatori ai finalei naţionale Eurovision de a fi în sală la Eurovision Song Contest la Viena. Câştigătorii vor fi desemnaţi în urma unei extrageri, la care participă toţi cei care au plătit bilet pentru spectacolul de la Sala Polivalentă din Craiova. Extragerea se va desfăşura în timpul transmisiunii directe a show-ului de la TVR.

Finala va fi prezentată de vedetele SRTv Alina Şerban, de la TVR Craiova, şi Andrei Boroşovici, de la TVR Timişoara, alături de Ioana Voicu şi Florina Ghenescu.

Concursul Eurovision se va desfăşura la Viena, Austria, pe 19, 21 şi 23 mai. România va participa în prima semifinală a concursului, cea din 19 mai, alături de Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, Rusia, Albania, Georgia şi Ungaria.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Paula Seling şi Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014, cu piesa „Miracle”, ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

EUROVISION 2015: Cheltuielile artiştilor includ ținutele de scenă, deplasarea la Craiova cu echipa lor pentru trei zile, cazarea şi masa. „TVR nu ne decontează nimic, trebuie să suportăm totul. Este foarte costisitoare participarea, e vorba de câteva mii de euro în total. Doar drumul şi cazarea pentru trei zile la Craiova pentru noi şi echipa noastră va ajunge la peste 1.000 de euro. O cameră dublă la Craiova costă de la 180 de lei/noapte şi e vorba de trei nopți. Plus mâncarea”, ne-a dezvăluit unul dintre concurenți. 

Iuliana Marciuc: „Au prețuri preferențiale”

Contactată de „ring”, Iuliana Marciuc, vedeta delegată de TVR să supervizeze organizarea selecției naționale pentru Eurovision, a lămurit lucrurile: „Deplasarea concurenţilor la selecţia naţională se face ca anul trecut, pe cheltuiala proprie. Au preţuri preferenţiale la cazare, hotel de patru stele la preţ de trei, pensiune de trei margarete la preţ de două. Unii au acceptat aceste variante de cazare, alţii au închiriat apartamente de la proprietari. Ca orice eveniment mare şi organizarea Eurovision este o muncă de echipă, o echipă mare formată din peste 100 de oameni, fiecare important în felul său. Dacă adaugi şi echipele concurenţilor, mai obţii încă pe atât. Pentru mine este o adevărată lecţie de comunicare. Asta la selecţia naţională. La etapa finală nu ştiu câţi sunt în echipa EBU, dar ştiu că acolo e totul pus la punct cu atâta precizie, încât ai ce învăţa în fiecare clipă”.

„Juriul de la preselecție e acelaşi cu cel de la selecţie. Membrii juriului vor urca pe scenă. E firesc să-i protejăm de intervenţiile care s-ar fi făcut dacă erau ştiuţi. Dar am avut grijă să fie profesionişti, din generaţii diferite producător, solist, compozitor, ziarist implicat în fenomenul Eurovision”.

EUROVISION 2015: Finala Eurovision România se va desfăşura, pe 8 martie, la Sala Polivalentă din Craiova. Pentru a reprezenta România la Eurovision 2015, vor concura Luminiţa Anghel, Alexa şi Aurelian Temişan, Voltaj, Băieţii, Blue Noise, Rodica Aculova, Cristina Vasiu, Tudor Turcu, Super Trooper, Ovidiu Anton, Lara Lee şi CEJ. „Avem cel puţin patru piese foarte bune care merită să ne reprezinte în Austria. Făcând parte din segmentul acesta al Eurovision, nu ar fi corect să spun care ar fi piesa pe care aş miza eu. Am o părere bună despre piesele de anul acesta; compozitorii noştri au fost inspiraţi. Din câte am văzut eu până acum, show-urile sunt bine făcute la piesele pe care le avem în concurs, sigur că invenţii multe nu mai poţi face pe scenă decât dacă îţi dai foc sau rămâi în pielea goală. În fond, cred că anul acesta creaţia o să conteze foarte mult, mai ales că Viena e un oraş al culturii. Ar trebui să se ţină cont mai mult de calitatea pieselor decât de circul de pe scenă. România nu poate să câştige deoarece în ultimii 10-15 ani concursul a fost politizat. E un fel de Miss Piranda… Noi nu putem influenţa, iar anul trecut, nici moldovenii n-au fost alături de noi. Sigur că putem obţine locuri bune, aşa cum s-a mai întâmplat şi putem face ca muzica noastră să conteze, dar nu putem visa la trofeu”, a declarat, pentru „ring” Mădălin Voicu. 

EUROVISION 2015: Trupa punk Pertti Kurikan Nimipäivät, formată din patru bărbaţi care au handicap mintal, va reprezenta Finlanda la Eurovision 2015, care se va desfăşura în luna mai, la Viena. „Ne răzvrătim împotriva societăţii, dar nu ne implicăm politic. Sperăm să schimbăm mentalităţile. Nu vrem ca lumea să ne voteze din milă, nu ne considerăm diferiţi de ceilalţi oameni. Suntem persoane obişnuite, cu un handicap mintal”, a declarat basistul trupei, Sami Helle, pentru „The Guardian”. Despre această trupă, Mădălin Voicu crede că nu va reuşi să câştige trofeul. „Nu ştiu dacă asta va prinde. Finlandezii i-au mai avut şi pe rockerii aceia care au câştigat. Nu cred că mai merge circul peste tot. Să-ţi fie milă de unii care interpretează o piesă, chiar dacă sunt bolnavi, Dumnezeu să-i ocrotească, nu cred că poate crea o emulaţie de a câştiga trofeul Eurovision, mai ales că am ascultat piesa şi nu e foarte reuşită”, ne-a spus Mădălin Voicu. 

EUROVISION 2015: Ca la fiecare selecţie naţională Eurovision, există şi un concurent dat învingător înainte de finală. În acest an, surse citate de cancan.ro susţin că organizatorii de la TVR au hotărât să „favorizeze” grupul Voltaj pentru a-l trimite să ne reprezinte la Viena. În sprijinul acestei teorii, cârcotaşii aduc ca argument faptul că Voltaj a înregistrat deja varianta în limba engleză a piesei „De la capăt” („All Over Again”). În finala de duminică, de la Craiova, votul juriului de specialitate contează 50%, iar televotingul publicului, 50%.

EUROVISION 2015: Încă trei zile până la finala Eurovision România, iar concurenţii au aflat cum vor intra în concurs pe 8 martie, pe scena Sălii Polivalente din Craiova.

Deschiderea va fi făcută de Călin Goia şi colegii lui de la Voltaj, care o iau „De la capăt” cu o nouă participare la Eurovision, urmaţi de cei de la trupa Băieţii („Dragostea în lanţuri”) şi Tudor Turcu (”Save Us”). Apoi schimbăm ritmul şi trecem la „Chica latina, cu Aurelian Temişan şi Alexa.

În continuare, Rodica Aculova ne va cânta despre lumina ei (”My Light”), Blue Noise vor încerca să ne convingă acappella că ”Love Won’t Run Away”, iar Ovidiu Anton, aflat pentru a patra oară la Eurovision România, ne va demonstra că este un supravieţuitor (”Still Slive”).

A 8-a va intra în concurs Lara Lee. Rămâne de văzut dacă ”Superman” va avea forţa să o trimită la Viena sau dacă ritmul disco va fi suficient de convingător pentru a-i scoate câştigători pe cei de la Super Trooper (”Secret Place”).

”A Million Stars” ne aduce Luminiţa Anghel, la 10 ani de la urcarea pe podiumul Eurovision Song Contest, când a reprezentat România la Kiev. Luminiţa va fi urmată de Cristina Vasiu, care va interpreta ”Nowhere” pe scena Eurovision de la Craiova.

Concursul se va încheia cu povestea de dragoste a suedezilor de la CEJ (”We Were In Love”).
Cei care nu mai au răbdare până la finală şi vor să se decidă cu cine să voteze duminică, în finala naţională de la Craiova, au ocazia să asculte toate melodiile din concurs şi să-şi aleagă favoriţii. TVR 1 difuzează, în patru emisiuni de promovare intitulate Selecţia naţională Eurovision, toate cele 12 melodii finaliste. Ele pot fi urmărite marţi, 3 martie, de la ora 17.00, vineri, 6 martie, de la 13.00, sâmbătă, 7 martie, de la 14.30, respectiv duminică, 8 martie, de la 15.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.
În seara de 8 martie, la finala naţională Eurovision, votul telespectatorilor va cântări la fel de mult ca cel al juriului. Melodia care va primi cel mai mare punctaj duminică seară va reprezenta România la faza internaţională Eurovision, la Viena – mai întâi în semifinala din 19 mai şi, dacă se va califica, şi în marea finală, din 23 mai.

Selecţia naţională Eurovision România va fi transmisă în direct de TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe www.tvrplus.ro, pe 8 martie, de la 20.30.

Iată cele 12 piese calificate în FINALA EUROVISION ROMANIA 2015:

A million stars – Luminiţa Anghel
Muzică: Andrei Tudor
Text: Cristian Faur

Chica latina – Aurelian Temişan feat. Alexa
Muzică: Mihai Alexandru, Alexa Niculae
Text: Mihai Alexandru, Alexa Niculae

De la capăt – Voltaj

Muzică: Constantin Gabriel , Goia Călin Gavril, Cristescu Adrian, Alstani Victor – Răzvan, Păduraru Silviu – Marian
Text: Constantin Gabriel , Goia Călin Gavril, Cristescu Adrian, Alstani Victor – Răzvan, Păduraru Silviu – Marian

Dragoste în lanţuri – Băieţii

Muzică: Mihai Postolache, Ştefan Adrian Marin, Liviu Vârciu, Marian Stavar
Text: Mihai Postolache, Ştefan Adrian Marin, Liviu Vârciu, Marian Stavar

Love won’t run away – Blue Noise

Muzică: Diana Moraru, Elena Moroşanu, Ana Cristina Leonte, Mihail Grigore, Denis Bolborea
Text: Diana Moraru, Elena Moroşanu, Ana Cristina Leonte, Mihail Grigore, Denis Bolborea

My light – Rodica Aculova

Muzică: Ivan Aculov
Text: Lidia Scarlat

Nowhere – Cristina Vasiu

Muzică: Cristina Vasiu, Daniel Costache, Dan Andrei Deaconu
Text: Cristina Vasiu, Daniel Costache, Dan Andrei Deaconu

Save us – Tudor Turcu

Muzică: Gabriel Huiban
Text: Gabriel Huiban

Secret place – Super Trooper

Muzică: Daniel Alexandrescu, Radu Fornea, Pavel Petricenco
Text: Daniel Alexandrescu, Tudor Man, Pavel Petricenco

Still alive – Ovidiu Anton

Muzică: Linda Persson, Ylva Persson, Peter Hageras
Text: Linda Persson, Ylva Persson, Peter Hageras

Superman – Lara Lee

Muzică: Robin Lynch, Niklas Olovson
Text: Milica Fajgelj, Tami Rodriguez, Nicole Rodriguez

We were in love – CEJ

Muzică: Victor Thell, Aleena Gibson, Maria Smith
Text: Victor Thell, Aleena Gibson, Maria Smith

În total, pentru selecţia naţională Eurovision 2015 au fost înscrise 93 de melodii, dintre care 79 au intrat în preselecţie, fiind audiate de juriul de specialitate desemnat de TVR. La verificarea dosarelor de înscriere, 14 candidaţi au fost respinşi, întrucât nu au respectat cerinţele prevăzute în Regulament.

În finala Selecţiei Naţionale, cele 12 melodii calificate vor fi supuse jurizării publicului larg, dar şi votului juriului de specialitate, ponderea televotului fiind de 50%, la fel ca în cazul votului juriului.

FINALA EUROVISION ROMÂNIA 2015 se va desfăşura pe 8 martie, la Sala Polivalentă din Craiova.