Finlanda s-a pregătit să preia preşedinţia Consiliului UE în locul nostru, după ce Klaus Iohannis a declarat că România nu e pregătită

Finlanda s-a pregătit să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în locul României la 1 ianuarie 2019, după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat că ţara noastră nu este pregătită, a dezvăluit premierul finlandez, Juha Sipilä. Tot el a precizat că Bucureştiul a transmis că nu este necesar acest lucru. Ministerul român de Externe a transmis că România este în grafic cu preluarea preşedinţiei UE.

RomaniaTV.net
13 nov. 2018, 18:07
Finlanda s-a pregătit să preia preşedinţia Consiliului UE în locul nostru, după ce Klaus Iohannis a declarat că România nu e pregătită

Premierul finlandez a declarat pentru agenţia de presă STT că guvernul său a luat în calcul şi s-a pregătit să primească o cerere din partea României pentru a prelua preşedinţia Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, scrie site-ul YLE

Conform calendarului oficial, Finlanda urmează să preia preşedinţia după România, de la 1 iulie 2019 (preşedinţia rotativă durează şase luni).

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că România nu este pregătită să preia preşedinţia rotativă a UE de la 1 ianuarie 2019. Premierul finlandez Juha Sipilä a declarat că, în acest context, guvernul de la Helsinki a început să ia în calcul o eventuală cerere de la Bucureşti de a prelua preşedinţia UE în locul României de la 1 ianuarie 2019.

Premierul finlandez a mai precizat că o astfel de solicitare din partea României nu a venit. Mai mult, Guvernul de la Bucureşti a întărit că este gata să-şi preia termenul de la 1 ianuarie 2019.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului Uniunii Europene, în condiţiile în care la Guvern factorii responsabili sunt schimbaţi sau pleacă, iar „lucrurile au luat-o razna”. Necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei româneşti care este Guvernul Dragnea-Dăncilă, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, luni, la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România.

Citeşte şi: Iohannis spune că nu suntem pregătiţi de preşedinţia Consiliului UE din cauza Guvernului Dragnea-Dăncilă, „un accident al democraţiei”

Reacţia Ministerului de Externe

Ministerul român de Externe a emis un comunicat în care arată că ţara noastră este pregătită să-şi preia rolul la 1 ianuarie 2019 şi a transmis acest lucru şi autorităţilor finlandeze.

„Așa cum Guvernul României a reiterat în nenumărate rânduri, România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019,  a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfășoară conform calendarului.

De asemenea, atragem atenția că Guvernul finlandez apreciază că pregătirea României privind preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene este în grafic, iar dialogul în cadrul formatului TRIO confirmă, încă o dată, capacitatea României de a exercita cu succes acest mandat.

În urma clarificărilor oferite de Ambasada României la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informației care tratează declarațiile oficialilor finlandezi, actualizare ce cuprinde poziția Executivului român și clarifică faptul că România nu se află în imposibilitatea de a-și exercita mandatul de Președinție a Consiliului UE și nu va solicita asistență, în acest sens, Guvernului finlandez.

Reiterăm că exercitarea în bune condiții a mandatului privind Președinția României a Consiliului Uniunii Europene este un exercițiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituțiile statului și un dialog deschis și onest, care să permită României să îndeplinească cu succes această responsabilitate.

Acest mandat constituie o oportunitate pentru confirmarea angajamentului României față de Uniunea Europeană și de promovarea valorilor sale, cât și a consolidării și articulării rolului României la nivelul statelor membre.

Nu în ultimul rând, subliniem importanța tratării cu maturitate a unor informații care nu sunt fundamentate pe demersuri reale și care pot afecta imaginea României și influența credibilitatea și statutul său la nivel european”, se arată în comunicatul MAE.