Firea, despre unii participanţi la licitaţia privind achiziţia de autobuze: Studiem serios posibilitatea de a-i da în judecată

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat joi că ia în calcul "foarte serios" posibilitatea de a acționa în instanță companiile care blochează licitația pentru achiziția de 400 de autobuze Euro 6, 100 de troleibuze și 100 de tramvaie.

RomaniaTV.net
28 sept. 2017, 09:45
Firea, despre unii participanţi la licitaţia privind achiziţia de autobuze: Studiem serios posibilitatea de a-i da în judecată

„Studiem foarte serios posibilitatea de a-i da în judecată pe cei care, din dorința de a câștiga ei mai mult și din dorința de a câștiga acest contract în alte condiții decât caietul de sarcini care a fost nu doar acceptat, ci și avizat de ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice), deci îndeplinește toate condițiile legale, pur și simplu suntem blocați și doar în detrimentul cetățenilor și doar a câștiga în aceste condiții o companie care nu îndeplinește elementele tehnice din caietul de sarcini și nu este corect, nu este normal”, a precizat Firea, la Conferința-reper pe tema mobilității urbane „MOBILITY”, organizată de Asociația Green Revolution.

Ea a adăugat că Primăria Capitalei este de peste un an într-o procedură de licitație.

Chiar în acest moment, când discutăm, licitația noastră este suspendată de către CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor), pentru că sunt câteva companii care, din punctul meu de vedere, pun mai presus de interesul cetățenilor interesul companiilor respective și solicită imperios să se realizeze o lotizare (…). Nu avem de ce să lotizăm după dimensiuni, pentru că toate companiile mari din lume, inclusiv din România, pot să ofere toate dimensiunile de autobuze”, a arătat Firea.

Primarul general a precizat că a înaintat Parlamentului mai multe propuneri privind modificarea legii achizițiilor.

Am propus colegilor de la Parlament ca în perioada următoare să țină cont și de propunerile noastre privind modificarea legii achizițiilor, pentru că așa se întâmplă și în cazul țărilor dezvoltate. Cei care fac contestații în primul rând să plătească o cauțiune (n.r. — garanție), să-și asume că au dreptate, nu doar să încerce să testeze marea cu paiul și de fapt să blocheze, în detrimentul călătorilor care se înghesuie în continuare în aceste autobuze foarte vechi, în aceste tramvaie de 40 — 50 de ani„, a spus Firea.

„MOBILITY” este cel de-al doilea eveniment din seria de Conferințe Green Report din 2017, organizate în parteneriat cu Ministerul Mediului. ”MOBILITY” are ca teme centrale de dezbatere îmbunătățirea și modernizarea sistemelor clasice de transport, folosirea unor soluții alternative de deplasare în marile orașe, mobilitatea urbană.

Potrivit organizatorilor, cel mai recent Eurobarometru despre percepția calității vieții din 83 de orașe din Europa clasează Bucureștiul pe primul loc în ceea ce privește insatisfacția față de poluarea fonică și a aerului. Ambele tipuri de poluare sunt influențate semnificativ de sectorul transporturilor. Transportul în oraș nu afectează însă doar sănătatea fizică a locuitorilor, ci are un impact și asupra confortului. Bucureștenii petrec cu 50% mai mult timp în mașini decât în condiții normale de trafic.

La eveniment participă reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai societății civile, precum și ai mediului de afaceri, reprezentat de principalii actori din domeniul transporturilor, auto, ciclism, protecția mediului, ai asociațiilor de profil.