Firea: Încep lucrările de consolidare şi restaurare a Palatului Voievodal Curtea Veche

Lucrările de consolidare şi restaurare a Palatului Voievodal “Curtea Veche” vor începe săptămâna viitoare, în acest moment realizându-se organizarea de şantier, anunţă primarul Capitalei, Gabriela Firea. Ea susţine că imobilul va deveni spaţiu muzeal în care se vor regăsi spaţii expoziţionale cu caracter temporar şi permanent, spaţii multifuncţionale destinate întrunirilor şi manifestărilor culturale, birouri, spaţii tehnice necesare asigurării climatizării, spaţii de depozitare materiale arheologice, cafenea şi magazine. Contractul de lucrări are o valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, fără TVA.

RomaniaTV.net
24 mai 2018, 12:47
Firea: Încep lucrările de consolidare şi restaurare a Palatului Voievodal Curtea Veche

Palatul Voievodal Curtea Veche, monument istoric, va fi consolidat, restaurat şi redat circuitului turistic în baza unui contract încheiat de Primăria Capitalei cu Compania Municipală Consolidări SA, iar proiectul are că scop, în afara protejării, restaurării şi consolidării, punerea în valoare a vestigiilor şi recomandă o serie de intervenţii absolut necesare asupra vestigiilor, unele directe, cu rol de asigurare a integritătii şi stabilitătii structurii, altele indirecte, cu rol de a inlătura factorii care pun în pericol starea acestui monument, spune primarul Capitalei.

Situat în Str. Franceză nr. 19-23, în Centrul Istoric, vechiul Palat Voievodal este alcătuit dintr-un corp cu pivniţe acoperite în terasă circulabilă, iar în partea de est se mai păstrează trei travee ale fostului palat aflat în diferite stări de conservare. În zona de nord se păstrează ruinele fostei băi turceşti, alcătuită dintr-un subsol acoperit cu boltă cilindrică şi protejat de un acoperiş provizoriu. În plus, pe langă acestea s-au mai păstrat ziduri care marchează conturul fostului palat voievodal. Ruinele sunt amplasate în general în spaţii deschise.

Termenul de execuţie a lucrărilor de este 32 de luni, iar contractul de lucrări are o valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, fără TVA.

Conform primarului Capitalei, după finalizarea lucrărilor de restaurare, Palatul Voievodal Curtea Veche va deveni un spaţiu muzeal divers în care se vor regăsi spaţii expoziţionale cu caracter temporar şi permanent, spaţii multifuncţionale destinate întrunirilor şi manifestărilor culturale, spaţii administrative (birouri), spaţii tehnice necesare asigurării climatizării, spaţii de depozitare materiale arheologice, hol principal de acces, cafenea, magazine.

Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche păstrează cele mai vechi mărturii istorice din Bucureşti, care datează din secolul al XIII-lea, însă cel mai important aspect îl reprezintă continuitatea locurii acestui spaţiu timp de peste 500 de ani, foarte puţine locuri din Bucureşti având această valoare istorică. Muzeul este organizat în incinta Curţii Domneşti, resedintă a principilor Tării Româneşti începând din secolul al XIV-lea. Între anii 1459-1660, Bucureştiul a fost reşedinţa domnitorilor Tării Româneşti, în paralel cu vechea capitală a Târgoviştei, iar după anul 1660 a rămas capitală unică. Perioada de glorie a Curţii Domneşti a fost în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714), când suprafaţa palatului şi a grădinilor însumau 25.000 mp, într-un perimetru delimitat astăzi, la sud, de răul Dâmboviţa, la vest de străzile Smârdan şi Şelari, la nord de artera comercială Lipscani, iar la est de bulevardul I.C. Brătianu. După anul 1798, acest perimetru a fost licitat, iar pe locul său au apărut străzi şi cartiere. Muzeul a fost amenajat între anii 1969-1974 şi păstrează în cea mai mare parte amprenta istorică a secolului al XVIII-le,a precum şi fragmente de ziduri din timpul domniei lui Vlad Ţepeş (1456-1462), alături de fundaţiile primei reşedinţe din secolul al XIV-lea.