Firmă amendată cu 48.000 de lei după ce un tânăr care muncea ilegal a murit în urma prăbuşirii malurilor unui puţ

O firmă de foraje din judeţul Iaşi a fost amendată cu 48.000 de lei de către Inspecţia Muncii Vaslui, după ce s-a constatat că tânărul de 25 de ani care a murit la sfârşitul lunii mai în urma prăbuşirii malurilor unui puţ lucra ilegal. Inspectorii ITM au constatat că şi alte trei persoane munceau la acea fântână contracte.

13 iun. 2017, 15:14
Firmă amendată cu 48.000 de lei după ce un tânăr care muncea ilegal a murit în urma prăbuşirii malurilor unui puţ

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a amendat cu suma de 40.000 de lei societatea de foraje din localitatea Sârca, judeţul Iaşi, după ce, în urma anchetei, s-a constatat că atât tânărul de 25 de ani, care a murit după ce malurile puţului în care coborâse s-au prăbuşit peste el, cât şi alţi trei colegi de-ai săi lucrau fără contracte de muncă.

De asemenea, firma a fost sancţionată şi cu 8.000 de lei pentru „neluarea măsurilor tehnico-organizatorice pentru siguranţa lucrătorilor”, în sensul că malurile fântânii unde efectuau forajul nu erau asigurate.

„Niciuna dintre cele patru persoane care lucrau în momentul producerii accidentului mortal nu avea contract de muncă, deşi iniţial administratorul societăţii din Iaşi afirmase că muncitorii lucrau ca zilieri. Oricum, pentru o astfel de activitate, de foraje puţuri, Codul Muncii nu prevede posibilitatea semnării unor contracte de zilieri”, a declarat, marţi, pentru News.ro purtătorul de cuvânt al ITM Vaslui, Cristi Câmpeanu.

Pe lângă amendarea cu suma totală de 48.000 de lei, Inspecţia Muncii i-a interzis firmei din Iaşi să mai continue activitatea de foraj la puţul din Berezeni până la remedierea deficienţelor constatate, respectiv asigurarea malurilor de pământ.

În urma anchetei desfăşurate de către ITM Vaslui, s-a constatat că tânărul de 25 de ani a coborât pentru a remedia o problemă la sapa cu care se efectua forajul fântânii în localitatea vasluiană Berezeni. În momentul în care muncitorul a ajuns la o adâncime de aproximativ 12 metri, malurile din nisip s-au prăbuşit, în condiţiile în care acestea nu erau asigurate, aşa cum impun normele de securitate în muncă. Tânărul de 25 de ani a fost sufocat din cauza cantităţii mari de nisip căzută peste el.

Citeşte şi ACCIDENT DE MUNCĂ: Doi muncitori de la o companie metalurgică din Reşiţa au murit striviţi de un utilaj