Firma europeană MBDA vrea să semneze în 2018 contractul pentru producţia de rachete în România

MBDA intenţionează să semneze în 2018 contractul pentru producţia de rachete în România, după ce a semnat un memorandum de înţelegere cu Romarm şi Electromecanica Ploieşti, urmând ca în trei ani de la începerea producţiei să poată fi livrate rachete româneşti, a declarat joi directorul companiei.

RomaniaTV.net
24 aug. 2017, 17:53
Firma europeană MBDA vrea să semneze în 2018 contractul pentru producţia de rachete în România

„Având în vedere munca depusă până acum şi discuţiile cu partenerii noştri, ţinta pe care o putem stabili, pentru noi, este să avem contractul semnat în 2018. Obiectivul este ca odată ce contractul va fi semnat, vom începe să lucrăm imediat. În trei ani de la începerea producţiei vom putea livra rachete fabricate în România”, a declarat, joi, directorul general al MBDA, Antoine Bouvier, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Contractul va include transferul de producţie şi de tehnologie între companii şi ar putea include integrarea în România a subproduselor şi o concentrare asupra procesului de mentenanţă, a adăugat Bouvier.

Memorandumul semnat joi vizează producţia de rachete cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune. Din gama vshodar/shorad sunt vizate rachetele Mistral şi VL MIKA, dar şi rachete destinate corvetelor care apără coasta.

MBDA, producător european de sisteme de rachete tactice, Romarm, companie română de stat din domeniul apărării şi Electromecanica Ploieşti, filiala Romarm au semnat un memorandum de înţelegere, joi, în timpul vizitei preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron. Preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele român Klaus Iohannis, Adrian Ţuţuianu, ministrul Apărării şi Mihai-Viorel Fifor, ministrul Economiei au fost prezenţi la ceremonia de semnare.

„Acest Memorandum va permite celor trei părţi semnatare să definească şi să prezinte cea mai bună propunere franceză de sisteme de rachete tactice de ultimă generaţie ca răspuns la cerinţele operaţionale ale Forţelor Armate Române pentru Sisteme de Apărare Aeriană”, se arată într-un comunicat transmis de MBDA.

MBDA, producător de rachete şi sisteme de rachete, este prezentă în cinci ţări europene precum şi în Statele Unite. În 2016, MBDA a avut o cifră de afaceri de 3 miliarde de euro cu un total de comenzi în valoare de 15,9 miliarde de euro. În total, grupul oferă o gamă de 45 de sisteme de rachete şi produse de contramăsuri aflate în serviciu operaţional şi mai mult de 15 care sunt în prezent în dezvoltare.

MBDA este deţinută de Airbus Group (37,5%), BAE Systems (37,5%) şi Leonardo (25%).

Compania Naţională Romarm fabrică armament, muniţie şi vehicule blindate. Aceasta funcţionează sub autoritatea Ministerului Economiei şi are în coordonare 15 filiale, fiind înfiinţată în anul 2000. Scopul Romarm este fabricarea, cercetarea, proiectarea, comercializarea, mentenanţa şi demilitarizarea armamentului, muniţiei şi tehnicii militare.

Electromecanica Ploieşti, una din cele 15 filiale ale ROMARM, are ca obiect de activitate producţia şi mentenanţa rachetelor de diferite tipuri şi a sistemelor de rachete. Filiala dispune de specialişti în cercetare – dezvoltare angrenaţi în dezvoltarea unor produse noi cu cerere pe piaţă.