Fitch a îmbunătăţit ratingul României. Primele reacţii din Guvernul Dăncilă

Una dintre cele mai importante agenții ingernaționale de evaluare a realizat un raport amplu asupra României, prin care motivează menținerea ratingului de țară la nivelul actual. Prilej de bucurie pentru oficialii și susținătorii guvernului Dăncilă.

RomaniaTV.net
17 nov. 2018, 12:30
Fitch a îmbunătăţit ratingul României. Primele reacţii din Guvernul Dăncilă

Fitch Ratings a anunţat că menţine ratingul României, pentru împrumuturi pe termen lung, la nivelul „BBB-“, cu perspctivă stabilă. Aceasta înseamnă că agenţia amricană apreciază că riscul ca România să ajungă în incapacitate de plată este unul redus, iar efectul direct al acestei confirmări ar trebui să fie obţinerea unor dobânzi mai bune pentru împrumuturile pe termen lung.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici salută decizia Fitch. „Anunţul Fitch Ratings reprezintă o nouă recunoaştere a faptului că România se bucură de o creştere economică sustenabilă, care va contribui la întărirea încrederii investitorilor în economia ţării noastre, precum şi în perspectivele solide de dezvoltare ale acesteia”, apreciază Eugen Teodorovici

Decizia Fitch este susţinută de nivelurile moderate ale datoriei publice şi al PIB-ului pe cap de locuitor, precum şi de evoluţia pozitivă a indicatorilor dezvoltării umane care sunt superiori altor emitenţi suverani din aceeaşi categorie de rating recomandată pentru investiţii ‘BBB’, se precizează în comunicatul MFP.

La rândul său, strategul pe macroeconomie,al PSD, a folosit momentul pentru a îşi evidenţia munca. „Sunt mulţumit ☺. Munca profesioniştilor din Ministerul de Finanţe- cu un mic ajutor şi din partea unei analize publicate de mine împreună cu un coleg- a dat roade. Comunicatul agenţiei de rating Fitch cuprinde progresele macro ale României şi arata ca România are indicatori superiori altor emitenţi din acelaşi cluster”, a spus Cristian Socol, într-o postare pe pagina de Facebook.