Statul român îi va plăti 3.000 euro fiului fostului şef al CJ Cluj Horea Uioreanu, după o plângere la CEDO

Statul român îi va plăti lui Alexandru Uioreanu, condamnat cu suspendare pentru trafic de droguri, suma de 3.000 de euro drept despăgubire pentru condiţiile proaste din timpul arestului preventiv, fiul fostului preşedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu făcând plângere la CEDO pentru încălcarea drepturilor.

02 mai 2015, 18:50
Statul român îi va plăti 3.000 euro fiului fostului şef al CJ Cluj Horea Uioreanu, după o plângere la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat câștig de cauză lui Alexandru Uioreanu, care a denunțat condițiile precare de detenție din România. Fiul fostului șef al CJ Cluj Horea Uioreanu s-a plând de experiențele trăite în a doua perioadă de detenție (25 iulie-13 septembrie) din cadrul dosarului de trafic de droguri în care a fost judecat, relatează Clujust.ro.

Citeşte şi: Fostul preşedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu, pus sub control judiciar. Decizia e definitivă

Acesta susține că cea mai neplăcută perioadă din detenția sa a fost transferul de la Cluj la București, când s-a judecat recursul împotriva măsurii arestării preventive.

Drumul a înclus o noapte dormită la Penitenciarul Aiud, unde Alexandru a avut parte de peripeții nedorite.

„M-au amenințat niște țigani cu lama. Mi-au furat gelul de duș și ce mai aveam. Drumul a durat două ore până la Aiud, unde se stătea o noapte, iar apoi până la București alte 14 ore, căci duba oprea pe la fiecare penitenciar.  Tot drumul dus-întors a fost un fel Auschwitz.

Demersul la CEDO nu l-am făcut pentru bani, ci am făcut-o ca să iasă dreptatea la iveală, aducă în ce condiții stau deținuții”,  a declarat tânărul. Acesta este acum student la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai”, a declarat tânărul pentru sursa citată.

În urma plângerii făcute la CEDO, Guvernul României a recunoscut faptul că lui Alexandru i-au fost încălcate drepturile și s-a angajat la plata unor despăgubiri în valoare de 3000 de euro. Practic, Curtea de la Strasbourg a luat act de această înțelegere amiabilă.

Citeşte şi: LOVITURĂ pentru Horea Uioreanu. Fiul preşedintelui CJ Cluj, condamnat definitiv

Alexandru Uioreanu a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare în dosarul respectiv.