Poliţistul acuzat că a luat mită pentru a urgenta înmatricularea unor autovehicule se află sub control judiciar

Poliţistul ploieştean detaşat la Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto Prahova şi acuzat că a luat mită pentru a urgenta înmatricularea unor autovehicule şi-a recunoscut fapta şi a fost pus sub control judiciar, procurorii luând aceeaşi măsură şi faţă de doi complici ai acestuia.

24 mart. 2017, 06:27
Poliţistul acuzat că a luat mită pentru a urgenta înmatricularea unor autovehicule se află sub control judiciar

Ofiţerii de poliţie judiciară de la Direcţia Generală Anticorupţie – Structura Centrală şi Serviciul Judeţean Anticorupţie Prahova, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul Tribunalului Prahova, l-au prins în flagrant, joi, pe B.M., poliţist la Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto Prahova, după ce a primit 1.000 lei pentru a urgenta înmatricularea unor autovehicule.

Anchetatorii au făcut mai multe percheziţii la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Prahova şi la locuinţa poliţistului cercetat pentru opt infracţiuni de luare de mită.

Ofiţerii DGA au găsit asupra poliţistului şi la locuinţa acestuia mai multe sume de bani în lei şi valută, în cuantum de aproximativ 11.500 de lei.

Poliţistul a primit, în perioada noiembrie 2016 – februarie 2017, direct sau prin interpuşi, de la mai multe persoane, diverse sume de bani pentru urgentarea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, constând în înmatricularea unor vehicule cu încălcarea prevederilor legale ce reglementau activitatea în cauză, potrivit DGA.

Poliţistul B.M. este acuzat de opt infracţiuni de luare de mită, iar complici ai acestuia, I.P. şi I.C., sunt acuzaţi de trei, respectiv o infracţiune de complicitate la luare de mită.

Cei trei au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile, iar în cazul poliţistului s-a dispus şi interdicţia exercitării profesiei la Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto Prahova pentru aceeaşi perioadă.

„S-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de trei suspecţi pentru şase infracţiuni de complicitate la luare de mită, iar faţă de alţi trei suspecţi pentru dare de mită”, arată DGA.

Potrivit anchetatorilor, poliţistul fusese detaşat la Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto Prahova de la Secţia de Poliţie numărul 3 Ploieşti în luna septembrie a anului trecut.

Conform sursei citate, poliţistul, ajutat de doi complici care administrează un birou de copiat acte situat în apropierea sediului Serviciului de Înmatriculări Auto, cerea sume de bani de la persoane care doreau să urgenteze încheierea actelor pentru înmatricularea autovehiculelor. Anchetatorii au stabilit că persoanele care erau dispuse să dea bani pentru a-şi înmatricula mai repede maşinile erau racolate de către cei doi administratori ai biroului de copiat acte, care sunt soţ şi soţie. Banii erau puşi în dosarul cu acte, iar în general suma trimisă poliţistului era de 200 de lei. Din aceşti bani, angajatul de la Înmatriculări Auto Prahova achita taxele şi păstra restul, astfel încât sumele de bani variau în funcţe de taxele care trebuia achitate, de la câteva zeci de lei la peste 150 de lei.

Până în prezent, anchetatorii au probat opt acte de luare de mită, însă procurorii cred că faptele sunt mult mai multe. Aceştia au stabilit, totodată, că poliţistul şi complicii săi au pus la punct această metodă de a face rost de bani după intrarea în vigoare a legii privind eliminarea taxei de mediu.

În cursul audierilor, poliţistul şi-a recunoscut fapta, motivând că l-a tentat oportunitatea de a face rost uşor de bani, întrucât soţia sa este însărcinată şi a vrut să-i asigure acesteia toate cheltuielile necesare.

Citeşte şi PERCHEZIŢII la Înmatriculări. Un angajat, bănuit că lua mită pentru înregistrarea maşinilor