Florian Bodog: Există stocuri suficiente de vaccin ROR în toată ţara

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat luni, că, în prezent, există stocuri suficiente de vaccin ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) în toată țara.

29 mai 2017, 12:22
Florian Bodog: Există stocuri suficiente de vaccin ROR în toată ţara

„La momentul de față, există stocuri suficiente de vaccin pentru ROR în toată țara și urmează să mai primim încă o cantitate de vaccin la sfârșitul lunii viitoare. Iar pentru hexavalent s-au devansat toate livrările (…) cu minimum o lună, în așa fel încât să fie acoperit și necesarul de hexavalent”, a declarat Bodog.

Ministrul Sănătății a participat luni, la Palatul Victoria, la o întâlnire cu reprezentanții companiilor farmaceutice, la care a fost prezent și premierul Sorin Grindeanu, potrivit programului șefului Executivului.

Întrebat ce cantitate este necesară pentru vaccinurile ROR, Bodog a răspuns: „Necesarul până la sfârșitul anului, ca să nu avem absolut nicio problemă și să nu existe nicio problemă în ceea ce privește aprovizionarea la nivel național, este în jur de 400.000 — aceasta este cifra pe care a comunicat-o Institutul Național de Sănătate Publică”.

Ministrul a precizat că toate procedurile de achiziție de vaccin se vor realiza prin acorduri-cadru cu o durată de minimum doi ani și maximum patru ani, transmite Agerpres.

„Pentru toate vaccinurile vor porni acordurile-cadru din timp, în așa fel încât să nu mai ajungem în situația ca, la începutul anului următor, datorită faptului că nu a pornit procedura, să nu avem vaccin. Termenele de livrare vor fi dimensionate în așa fel încât firmele să aibă predictibilitate în ceea ce privește livrarea de vaccin și (…) necesarul real din țară va fi furnizat de către Institutul Național de Sănătate Publică”, a explicat Bodog.

El a adăugat că a discutat cu reprezentanții companiilor farmaceutice despre legea vaccinării, pentru ca, la momentul în care actul normativ va ajunge în Guvern, să înglobeze și propunerile industriei pharma.

„Să asigure și pentru dânșii predictibilitate și pentru noi posibilitatea de a putea suplini toate nevoile la nivelul României. În finalul acestei discuții, am convenit ca propunerile să fie discutate la nivelul Ministerului Sănătății. Vor fi avizate de către noi, după care proiectul legii merge la avizare interministerială și va intra în primă lectură într-o ședință de Guvern și va fi transmis către Parlament”, a afirmat Bodog.