Florian Coldea, ameninţări voalate: Un personaj biblic a trădat pentru 30 de arginţi. Ca orice trădător, destinul lui a sfârşit tragic

Florian Coldea, fostul prim-adjunct al SRI, a făcut referire, după audierea în Comisia de Control al SRI, la persoane care trădează interesele ţării, dând exemplu pilda lui Iuda. "Unii, în mod vizibil, practică, astăzi, acelaşi lucru cu interesele statului român. O fac la vedere, extrem de vocal şi fără pic de ruşine", a spus Coldea. La cine s-a referit Florian Coldea.

RomaniaTV.net
05 apr. 2018, 15:59
Florian Coldea, ameninţări voalate: Un personaj biblic a trădat pentru 30 de arginţi. Ca orice trădător, destinul lui a sfârşit tragic

„Cred că e momentul potrivit să reamintesc un celebru personaj biblic, care în urma cu circa 2000 de ani a trădat pentru 30 de arginţi. Ce dacă ulterior l-au apucat remuşcările? Lucrurile nu s-au putut repara şi răul făcut nu a putut fi reparat. Evident, ca orice trădător, destinul lui a sfârşit tragic. Din această perspectivă, constat cu îngrijorare faptul că unii, în mod vizibil, practică, astăzi, acelaşi lucru cu interesele statului român. O fac la vedere, extrem de vocal şi fără pic de ruşine. Ba mai mult, chiar par să îşi facă un titlu de glorie din asta, afectând instituţii fundamentale şi capacităţi democratice de apărare şi protecţie a statului român. Poate ar fi bine cu toţii să reflectăm la acest episod biblic şi la altfel de personaje”, a declarat Florian Coldea după audierea în comisia parlamentară, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Florian Coldea, în lipsa unui protocol, SRI este în imposibilitatea de a lucra în ceea ce priveşte infracţiuni la adresa securităţii naţionale, cum ar fi spionaj şi trădare, parţial şi terorism.

„Astăzi nu avem protocoale cum acţionăm pentru a proteja interesele României”, a spus Coldea.

El susţine că astfel de protocoale există peste tot în lume.

„Am reiterat că problematica cooperării în baza unor protocoale este o practică internaţională, inclusiv la nivelul NATO şi UE. Ca să fim bine înţeleşi, nu există altă practică în lume fără a se realiza un cadru procedural, coerent pentru realizarea cooperării, nu se poate coopera interinstituţional fără să existe un protocol, mai ales cu serviciile de informaţii. Dincolo de orice interpretări juridice, acestea aveau un caracter tehnic, funcţionau limitativ tocmai pentru a se asigura legalitatea şi prognozabilitatea. În mod concret, se coopera conform competenţelor legale ale fiecărei părţi. Nu am cunoştinţă ca vreodată, pe durata mandatului meu, un ofiţer SRI să fi realizat sau întocmit un singur act de urmărire penală în vreun dosar penal. Acestea sunt poveşti izvorâte dintr-o realitate paralelă”, a afirmat Coldea, după audierea la Comisia parlamentară de control al SRI.

El a susţinut că, în timpul mandatului său, SRI „şi-a făcut treaba”, iar ofiţerii Serviciului şi-au îndeplinit cu devotament şi curaj misiunile încredinţate, cu deplin respect pentru domnia legii.

„Constat astăzi că subiecte care iniţial au fost lansate în spaţiul public pe fakenews s-au transformat în fake stories, iar acestea, intens promovate, cumva încearcă să ia locul realităţii. Toate acestea, oricât de determinaţi ar fi unii sau alţii, vă asigur că nu pot prejudicia un adevăr care există: SRI şi-a făcut treaba iar ofiţerii SRI şi-au îndeplinit cu devotament şi curaj misiunile încredinţate, cu deplin respect pentru domnia legii. Aş vrea să reasigur cetăţenii României – şi am expus argumentat acest lucru membrilor comisiei – că, pe perioada mandatului meu, în echipa cu care am colaborat, având ca beneficiari patru preşedinţi, nouă premieri – includ aici şi mandatele interimare – şi având peste 250 de miniştri şi sute de alţi demnitari ca beneficiari, interesele de securitate ale României au fost corect apărare de către serviciu, în cooperare cu alte instituţii, subliniez termenul cooperare cu alte instituţii interne şi internaţionale, iar cetăţenii au fost bine protejaţi”, a afirmat Coldea.

Florian Coldea a mai spus că a acţionat în toate împrejurările „exclusiv în spiritul şi limita legii”. „Am convenit cu membrii comisiei să revenim pentru a continua discuţiile şi a lămuri absolut toate aspectele de interes”, a adăugat el.

Sebastian Ghiţă: Eu sunt cel ameninţat de Florian Coldea. M-a îngrozit şi pe mine

Sebastian Ghiţă consideră că el este cel ameninţat de Florian Coldea în pilda cu Iuda trădătorul. Sebastian Ghiţă a făcut această precizare într-o intervenţie telefonică la România TV.

„La mine s-a referit Florian Coldea când a ameninţat. Singurul nume pe care l-a rostit Florian Coldea a fost al meu, când a spus că nu e bine ce face Sebastian Ghiţă”, a declarat omul de afaceri la RomâniaTV.

Sebastian Ghiţă s-a arătat dezamăgit de Florian Coldea, spunând că nu se aştepta să se ajungă la o rupere a relaţiilor dintre ei, în condiţiile în au fost destul de apropiaţi: „Am dormit în casă la Florian Coldea”, a spus Sebastian Ghiţă. Mai mult, cei doi au făcut concedii împreună, în insule exotice, cu familiile lor.

Citeşte şi: Sebastian Ghiţă: Eu sunt cel ameninţat de Florian Coldea. M-a îngrozit şi pe mine