Florian Coldea şi fostul ministru Gabriel Oprea, audiaţi în dosarul lui Kovesi privind extrădarea lui Nicolae Popa

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea s-a prezentat, joi, la Secţia specială pentru investigarea magistraţilor pentru a fi audiat în dosarul privind extrădarea fostului director FNI Nicolae Popa, în care este anchetată Laura Codruţa Kovesi. Şi fostul ministru Gabriel Oprea s-a prezentat joi dimineaţă la Parchetul General pentru a fi audiat ca martor în acelaşi dosar. 

16 mai 2019, 06:43
Florian Coldea şi fostul ministru Gabriel Oprea, audiaţi în dosarul lui Kovesi privind extrădarea lui Nicolae Popa

UPDATE: Fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, a spus după audirea de la SIIJ că nu poate comentarii cu privire la conținutul discuțiilor cu procurorii, însă a confirmat că SRI a fost implicat în operațiunea de identificare / localizare și aducere în țară a lui Nicolae Popa.

Gabriel Oprea: Eu nu mă trag de şireturi cu Coldea şi am un brand privind întâlnirile private 

„SRI a fost implicat în această operațiune de identificare/ localizare și aducere în țară a dlui Nicolae Popa. A fost considerată o operațiune de succes. Reflectă cooperarea bună între serviciile de informații și autoritățile de aplicare a legii, cooperare care am constatat în timp că deranjează foarte multe persoane. Am observat că multe persoane fac eforturi disperate ca această cooperare să afecteze capacitățile României de aplicare a legii, respectiv să vulnerabilizeze România, ca țară de frontieră a NATO și UE”, a spus Coldea.

Coldea a făcut și o observație în ceea ce o privește pe Kovesi, spunând: „Personal, în nicio împrejurare n am luat la cunoștință de vreo activitate care să fie infracțiune și nici la nivelul instituției n-am primit informații cu privire la posibile infracțiuni”.

Fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea s-a prezentat, joi, la sediul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), pentru a fi audiat în dosarul privind aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

La intrarea în sediul SIIJ, Gabriel Oprea a declarat că a fost chemat în calitate de martor, dar nu a dorit să spună despre ce dosar este vorba.

Şi fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, a ajuns la Secția de anchetare a magistraților, pentru a fi audiat în dosarul Laurei Codruța Kovesi privind extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia.

Laura Kovesi şi Florian Coldea au semnat un document-cheie în cazul extrădării lui Nicolae Popa

„Cât interes pentru un profesor?!”, a spus Coldea în fața jurnaliștilor, precizând că nu poate face observații sau comentarii.

„O să fac câteva observații în momentul în care o să ies”, a mai spus Coldea.

Laura Codruţa Kovesi este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă de către procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Antena 3 a prezentat duminică seara nota de fundamentare privind aducerea în țară a unui condamnat definitiv cu bani de la Sebastian Ghiță:

„Această notă de fundamentare a stat la baza aducerii în țară a lui Nicoae Popa, sub coordonarea directă a doamnei Kovesi. După cum se vede în acest document, este semnătura doamnei Kovesi. Ea spunea că nu a fost implicată niciodată. Este și semnătura domnului Coldea”, a declarat jurnalistul Adina Anghelescu.

Sebastian Ghiţă, detalii incredibile despre plângerea care a dus la inculparea Laurei Codruţa Kovesi VIDEO

content-image

Sebastian Ghiţă, despre extrădarea lui Nicolae Popa: „Şi eu, şi Poliţia Română spunem adevărul. Doamna Kovesi minte prin omisiune” 

content-image

content-image

content-image

În acest dosar, fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi este cercetată penal pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.
 
Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie.
 
Ghiţă susţine că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară cu un avion a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.
 
Poliţia Română a transmis, în decembrie 2018, că a achitat unei firme de transport aerian peste 234.000 de lei pentru aducerea în ţară din Indonezia a fostului director al FNI.