Florin Iordache, despre abuzul în serviciu: Dacă există prejudiciu, nu înseamnă că trebuie să existe dosar penal. VOT DECISIV LUNI

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat că modificările Codului penal care vizează abuzul în serviciu vor fi dezbătute şi votate cu celeritate.

01 iul. 2018, 12:02
Florin Iordache, despre abuzul în serviciu: Dacă există prejudiciu, nu înseamnă că trebuie să existe dosar penal. VOT DECISIV LUNI

„Vrem să închidem odată această definiţie a abuzului în serviciu pentru că prea s-au întâmplat aceste abuzuri în ultima perioadă şi acestea nouă ne-au dat de gândit. Vom discuta, înţeleg că există o propunere din partea Ministerului Justiţiei cu un prag minimal, dar, repet, e foarte important să nu mai existe abuzuri. Dacă există prejudiciu, nu înseamnă că trebuie să existe dosar penal. Se va merge în civil, se recuperează banii şi gata”, a afirmat deputatul PSD, Florin Iordache, în cadrul unei emisiuni difuzate, duminică, de Antena 3.

În ultima şedinţa a Comisiei de specialitate, cea de joi, parlamentarii au amânat dezbaterea şi votul asupra amendamentele legate de infracţiunea de abuz în serviciu. Următoarea întâlnire a membrilor forului de specialitate va avea loc luni, la Parlament, începând cu ora 10.30.

Pe ordinea de zi a plenului de marţi al Senatului, şedinţă care va începe la ora 11.00, apare şi proiectul care propune schimbarea Codului penal, aflat în procedură de urgenţă, iar senatorii îl vor vota sub rezerva primirii raportului de la forul parlamentar comun pentru legile Justiţiei.

Florin Iordache a anunţat faptul că luni se va da raport pe proiectul de lege prin care este modificat Codul Penal. Astfel, stabilirea pragului pentru abuzul în serviciu (articolul 297 din Codul Penal) va avea loc luni. De asemenea, proiectul de lege va fi trimis Senatului, pentru ca acesta să fie pe ordinea de zi a plenului de marţi.

Surse politice au precizat că ministrul Justiţiei a găsit „pragul rezonabil” pentru abuzul în serviciu. Astfel, în comisia specială condusă de Florin Iordache, reprezentanţii Ministerului Justiţiei vor propune introducerea unui prag egal cu valoarea salariului minim pe economie.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat luni că, în ceea ce priveşte articolul referitor la abuzul în serviciu, va fi o variantă asumată de PSD, dar trebuie să ajungă la o variantă finală membrii Comisiei parlamentare pentru legile Justiţiei. Între timp, au fost depuse mai multe amendamente din partea unor parlamentari ai puterii, cu prag valoric pentru abuz între 200.000 de lei și 200.000 de euro.

UDMR nu susţine prag pentru abuzul în serviciu

UDMR nu susține niciun prag pentru abuzul în serviciu. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, că Uniunea nu sprijină niciun prag propus de către partidele politice în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, ci doreşte să lase judecătorul să decidă dacă există sau nu un prejudiciu, potrivit Agerpres.ro.

“În ceea ce priveşte Codul Penal, este o singură mare polemică, un fel de nor negru care umbreşte tot, şi anume, ce să facem cu articolul privind abuzul în serviciu. (…) Cred că niciuna dintre propuneri nu trebuie sprijinită. I-am cerut colegului din comisie să nu sprijinim niciun prag, să lăsăm judecătorul de caz să decidă dacă există sau nu un prejudiciu. Fiindcă nu putem face o dezbatere normală nici despre 1.000 de lei, nici despre 12 salarii medii. Soluţia bună este ca judecătorul de caz să decidă. Pe parcursul procesului, judecătorul să decidă dacă a existat sau nu un prejudiciu, mai mare sau mai mic, grav sau nu. (…) Cred că în cazul unei justiţii independente, un judecător de caz trebuie să aibă această libertate şi trebuie să poată să decidă dacă există prejudiciu sau nu”, a arătat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.