Florin Iordache, despre amendamentele la Codurile Penale: Nu depăşesc cadrul Directivei europene

Florin Iordache, președintele Comisiei speciale comune a Parlamentului pentru legile Justiției, a declarat, joi, că amendamentele propuse la modificarea Codurilor Penale privind transpunerea Directivei europene referitoare la prezumția de nevinovăție nu depășesc cadrul Directivei, respingând acuzațiile opoziției.

14 dec. 2017, 12:57
Florin Iordache, despre amendamentele la Codurile Penale: Nu depăşesc cadrul Directivei europene

„Sunt opinii (ale reprezentanților USR — n.r.). E problema lor. Au posibilitatea să critice, să depună amendamente, deocamdată nu au depus amendamente. Așa cum colegii liberali au depus anumite amendamente și până luni și-au exprimat dorința de a le nuanța și de a le rearanja, fără îndoială fiecare grup parlamentar are această posibilitate. Va exista o dezbatere transparentă în care prezumția de nevinovăție să fie transpusă, repet, va fi o dezbatere așa cum a fost la legile Justiției în care toți cei interesați au posibilitatea să participe”, a spus Florin Iordache, după ședința comisiei speciale, întrebat în legătură cu criticile opoziției aduse amendamentelor depuse la Codurile Penale.

El a spus că sunt amendamente depuse, iar la dezbaterile din comisie se va decide dacă vor fi adoptate.

Întrebat dacă aceste amendamente depășesc cadrul Directivei, Iordache a răspuns: „Nu depășesc cadrul Directivei”.

Comisia specială parlamentară condusă de Florin Iordache se va întruni luni pentru a dezbate modificările Codurilor Penale pentru transpunerea directivei europene. Unul dintre amendamentele depuse interzice orice comunicare publică referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală și de judecată.

Citeşte şi: Comisia pentru legile justiţiei a amânat până luni discutarea amendamentelor la Codurile penale

DNA a publicat un punct de vedere asupra propunerilor Comisiei parlamentare de modificare a Codului Penal şi de Procedură Penală, în care arată că schimbările preconizate vor avea un „efect devastator” asupra anchetelor penale.

Deputatul USR Stelian Ion a susținut joi că propunerile de modificare a Codurilor penale prin transpunerea directivei europene referitoare la prezumția de nevinovăție sunt de „o gravitate inimaginabilă”, menționând că dacă acestea ar fi adoptate, ar fi închise foarte multe dosare.