Florin Iordache, despre ordonanţa lui Tudorel Toader pe legile justiţiei: Sper ca forma să nu fie cea prezentată

Ministerul Justiţiei a trimis vineri la CSM, pentru aviz consultativ, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei. Principalele modificări vizează amânarea reducerii la 20 de ani a vechimii necesare pentru pensionare, reintroducerea ministrului Justiţiei ca titular al acţiunii disciplinare şi modificarea răspunderii magistraţilor. Proiectul nu este unul apreciat de deputatul Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare speciale în care s-au dezbătut cele trei legi (303, 304 şi 317 din 2004).

RomaniaTV.net
13 oct. 2018, 13:32
Florin Iordache, despre ordonanţa lui Tudorel Toader pe legile justiţiei: Sper ca forma să nu fie cea prezentată

„Sper ca forma ordonanţei să nu fie cea prezentată în proiectul acesta”, a declarat Florin Iordache pentru stiripesurse.ro.

Întrebat care sunt obiecţiile sale la proiectul Ministerului Justiţiei, preşedintele Comisiei speciale a răspuns: „Mai multe. Nu mă apuc să comentez. O să spun luni în grupul parlamentar.”

Amânarea până la 31 decembrie 2022 a posibilităţii pensionării magistraţilor după doar 20 de ani de vechime, faţă de 25 cât era până în prezent, a stârnit deja nemulţumirea magistraţilor care ar fi dobândit vocaţia pensionării, majoritatea de la tribunale şi curţi de apel, adică exact acei magistraţi care nu şi-au manifestat foarte vocal opoziţia faţă de modificare legilor justiţiei.

Citeşte şi:  OUG pe Legile Justiţiei, dată luni dimineaţă în şedinţa specială de guvern. Proiectul Ministerului Justiţiei

Potrivit proiectului de OUG, pensionarea anticipată, după numai 20 de ani de activitate, a judecătorilor și procurorilor a fost amânată cu patru ani, până la 31 decembrie 2022, scrie G4Media.ro.

Proiectul de ordonanță de urgență nu conține însă și alte modificări solicitate de Comisia de la Veneția în opinia preliminară din iulie referitoare la legile justiției, precum: modalitatea de numire și revocare a procurorilor șefi ai principalelor Parchete (DNA, DIICOT, Parchetul general), reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru investigarea magistraților.