Florin Roman: Guvernul trebuie să elimine discriminările privind decontarea abonamentelor de transport pentru elevi

Deputatul PNL Florin Roman susține că există discriminări în cazul decontării abonamentelor de transport pentru elevi și solicită Guvernului să remedieze această problemă.

19 apr. 2017, 08:55
Florin Roman: Guvernul trebuie să elimine discriminările privind decontarea abonamentelor de transport pentru elevi

„Legile se bat cap în cap cu ordinele Ministerului Educației Naționale, iar elevii suferă, abonamentele de transport nefiind decontate pentru toți, în mod egal. Și exemplele nu sunt puține. Conform unei sesizări primite din partea Primăriei Ocna Mureș, județul Alba, toți elevii din localitățile aflate în vecinătatea orașului Ocna Mureș și care aparțin de UAT Ocna Mureș, nu beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport în același cuantum și în aceleași condiții ca și cele ale elevilor care aparțin de celelalte UAT-uri din vecinătatea UAT Ocna Mureș, respectiv UAT Lunca Mureșului, UAT Noslac, UAT Unirea”, afirmă Roman, într-un comunicat de presă.

El arată că în primii elevi beneficiază doar de tarif redus cu 50%, în timp ce celorlalți li se decontează în întregime contravaloarea abonamentelor de transport. Totodată, potrivit lui Roman, elevilor UAT Ocna Mureș nu li se decontează contravaloarea abonamentelor lunare cu transportul.

„Acestea sunt trei cazuri diferite care arată cât se poate de clar că elevii nu beneficiază de tratamente egale când vine vorba de decontarea cheltuielilor de transport, deoarece legislația e contradictorie și nu ține seama de interesele elevilor, așa cum ar fi normal într-un stat în care educația reprezintă o prioritate pentru guvern. (…) Situația semnalată de Primăria Ocna Mureș se repetă în multe alte primării din România, motiv pentru care am solicitat ministrului Educației Naționale să analizeze cu atenție aceste cazuri și să ia măsurile care se impun, astfel încât să se asigure condiții egale și nediscriminatorii pentru toți elevii cu privire la decontarea cuvenită a abonamentelor de transport”, punctează deputatul PNL.

Liberalul menționează că legea prevede că elevii din învățământul obligatoriu, liceal și profesional beneficiază de tarif redus la transport, iar celor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educației Naționale, prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50 km.

De asemenea, Roman indică faptul că există și o adresă a Ministerului Educației în care se precizează că prevederile din Legea educației se referă la decontarea navetei elevilor efectuată între localitățile din unități administrativ teritoriale diferite și că nu face obiectul decontării navetei transportul în cadrul aceleiași unități administrative teritoriale.

„Guvernul este obligat să asigure condiții egale pentru toți elevii, iar în calitate de deputat PNL voi urmări cu atenție eliminarea tuturor discriminărilor care afectează accesul la educație al elevilor”, precizează el, arătând că i-a adresat o interpelare ministrului Educației Naționale, Pavel Năstase, în care a solicitat asigurarea unor condiții egale și nediscriminatorii pentru toți elevii cu privire la decontarea abonamentelor de transport.

Citeşte şi Cum se decontează biletele de tren pentru elevi