FMI, despre criza din Grecia: O amânare a plăţilor nu ajută ţările aflate în criză

Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat miercuri că acordarea unei amânări a rambursării tranșelor de credit, așa cum i-a solicitat Grecia, nu ar ajuta țările confruntate cu nevoi de finanțare imediate și cu probleme economice fundamentale.

RomaniaTV.net
01 iul. 2015, 20:40
FMI, despre criza din Grecia: O amânare a plăţilor nu ajută ţările aflate în criză

„FMI a acordat amânări câtorva țări cu venituri slabe, la cererea lor, dar în fiecare caz această amânare nu a contribuit la depășirea nevoilor de finanțare și a problemelor economice fundamentale”, a menționat organizația financiară internațională.

Atena a intrat oficial în incapacitate de plată față de FMI, nereușind să vireze o tranșă de 1,6 miliarde de dolari. Totuși, Grecia a depus, in extremis, o cerere de amânare a plăților asupra căreia instituția internațională se va pronunța în următoarele săptămâni, potrivit unei surse apropiate acestui dosar.

„În virtutea unei reguli în vigoare de mult timp, Fondul nu acordă amânări de plăți. Scopul nostru este de a ajuta o țară să-și rezolve problemele”, a adăugat FMI în comunicatul de presă consacrat situației de criză din Grecia.

Decizia finală îi revine Consiliului de administrație al FMI, ce reprezintă cele 188 de țări membre ale FMI și în care SUA și statele membre ale Uniunii Europene dețin aproape 50% din voturi.

Dacă cererea Atenei va fi acceptată, Grecia nu ar mai fi considerată în incapacitate de plată față de Fond și ar avea din nou acces la resursele acestuia, în condițiile în care țara încearcă să ajungă la un acord cu instituțiile europene.

Prevăzut în actul fondator al FMI, mecanismul folosit de Grecia nu a fost utilizat decât în două ocazii, ambele în 1982, de către Nicaragua și Guyana.

Miniștrii de finanțe din statele zonei euro au hotărât miercuri seară, în cadrul unei teleconferințe, să continue negocierile cu guvernul de la Atena numai după ce se vor afla rezultatele referendumului de duminică prin care Grecia va lua o decizie privind acceptarea ori respingerea ultimelor propuneri ale creditorilor internaționali.

Anterior, premierul grec Alexis Tsipras le-a cerut concetățenilor săi, într-un mesaj televizat, să respingă la referendum ultimele propuneri ale creditorilor internaționali privind un nou acord de asistență financiară. El a susținut că dorește astfel să obțină un acord ‘mai bun’ și mai ‘just din punct de vedere social’, pe baza ‘propunerilor alternative’ formulate de guvernul său.