Focarele de rujeolă au apărut în comunităţi de romi din Bistriţa, unde copiii nu au fost vaccinaţi

Cele 124 de cazuri de rujeolă la copii, raportate în acest an la nivelul județului Bistrița-Năsăud, provin din rândul unor comunități de romi nomazi, originari din județul Arad, cele mai multe fiind înregistrate la bebeluși cu vârsta de până la un an, potrivit datelor comunicate de către șeful adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bistrița-Năsăud, Doina Petri.

22 sept. 2016, 09:44
Focarele de rujeolă au apărut în comunităţi de romi din Bistriţa, unde copiii nu au fost vaccinaţi

Din total, 55 de cazuri au apărut în comuna Petru Rareș, situată la granița cu județul Cluj, 14 în comuna Parva, iar 55 au fost răspândite în mai multe localități.

Epidemie de rujeolă în România. Alexandru Rafila explică cum s-a ajuns în această situaţie

Dintre îmbolnăviri, cele mai multe s-au produs în luna martie, episodul epidemic continuând până în luna iunie. Ulterior, au mai fost înregistrate două cazuri de rujeolă la sfârșitul lunii august.

Potrivit directorului adjunct al DSP Bistrița-Năsăud, medicii de familie au reușit să țină sub control epidemia de rujeolă asrfel încât aceasta să nu ajungă în comunitate, dar nu i-au putut împiedica pe romii nomazi să se stabilească în alte localități sau chiar să părăsească țara.