Fondatorii Mişcării „România Împreună” susţin demersul preşedintelui şi cer demisia imediată a Guvernului Dăncilă

Mişcarea România Împreună, condusă de fostul premier Dacian Cioloş, a anunţat că susţine demersul preşedintelui Klaus Iohannis de a cere demisia premierului Viorica Dăncilă şi demersul PNL şi USR de a depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului afirmând că, oricăt de neconflictuală ar fi, "neputinţa profesională nu poate fi ascunsă nici de limba de lemn, nici de fuga de presă, nici de consilieri de tipul Vâlcov".

27 apr. 2018, 15:58
Fondatorii Mişcării „România Împreună” susţin demersul preşedintelui şi cer demisia imediată a Guvernului Dăncilă

„Fondatorii Mişcării România Împreună susţin demersul preşedintelui României şi cer demisia imediată a Guvernului Dăncilă care a devenit toxic pentru cetăţenii ţării. Continuarea unei guvernări prin interpuşia căror principală calitate este obedienţa faţă de liderul PSD, Liviu Dragnea, riscă nu numai să facă România de râs pe plan internaţional, dar şi să ne facă irelevanţi la nivel european”, se arată într-un mesaj postat pe site-ul platformei.

România Împreună afirmă nepuţinţa premierului Dăncilă nu poate fi ascunsă nici de limba de lemen, nici de fuga de presă.

„Oricăt de neconflictuală ar fi, în poziţia de prim-ministru, neputinţa profesională nu poate fi ascunsă nici de limba de lemn, nici de fuga de presă, nici de consilieri „profesionişti” de tipul domnului Vâlcov”, se mai arată în sursa citată.

De asemenea, România Împreună afirmă că există deja câteva riscuri iscate de conflictul dintre Guvern şi Preşedinţie.

„Guvernarea a fost pusă pe un butoi cu pulbere prin poziţionarea iresponsabilă împotriva intereselor noastre naţionale în Uniunea Europeană, în chestiunea ambasadei noastre in Israel”, mai spune mesajul.

Aceeaşi sursă precizează că nesocotirea legilor şi a Constituţiei, prin neimplicarea preşedintelui în decizii fundamentale de politică externă, duce la slăbirea temeliei statului român.

„Capriciile politice şi interesele de partid pentru a submina independenţa Băncii Naţionale arată o necunoaştere profundă a funcţionării mecanismelor economice şi democratice. Influenţa politică în deciziile BNR ar putea avea ca rezultat forţarea BNR în decizii care pot avea impact în golirea buzunarelor românilor printr-o inflaţie galopantă”, mai spun fondatorii mişcării România Împreună.

Totodată, ascunderea datelor bugetare care ar fi trebuit publicate pe 25 martie arată nu doar lipsa de transparenţă ci şi, probabil, un tablou sumbru a situaţiei fiscal-bugetare a ţării.

Aceştia anunţă că susţin demersul PNL şi USR de a iniţia o moţiune de cenzură împotriva Guvernului şi cer demisia imediată a premierului.

„Pentru guvernarea cu rea credinţă, fără transparenţă, pentru folosirea puterii pentru interese de partid şi de, fondatorii Mişcării România Împreună susţin demersul preşedintelui României, dar şi al PNL şi USR care iniţiază o moţiune de cenzură, şi cer demisia imediată a guvernului Dăncilă care a devenit toxic pentru cetăţenii ţării”, conchid aceştia.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că Viorica Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi i-a cerut public demisia, spunând că îi retrage încrederea. Şeful statului a invocat disputa Guvern – BNR şi memorandumul privind mutarea ambasadei României la Ierusalim.

„Retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost învestit. Au trecut trei luni, după care pot să trag o concluzie – doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru a României şi transformă astfel Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea solicit public demisia doamnnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României”, a spus Iohannis.